PRI VRHU LISTE

Zagreb i danas među najzagađenijim gradovima svijeta: Samo u dva grada se udiše lošiji zrak

Hrvatska metropola trenutno je među tri najzagađenija grada na svijetu, a lošiju kvalitetu zraka trenutno udišu samo stanovnici pakistanskog Lahorea i indijskog Delhija
Ilustracija
 Dragan Matic/Cropix

Zagreb se i danas našao na neuglednoj listi gradova s najzagrađenijim zrakom koju donosi švicarski portal IQAir koji objavljuje podatke o kvaliteti zraka diljem svijeta.

Hrvatska metropola trenutno je među tri najzagađenija grada na svijetu, a lošiju kvalitetu zraka trenutno udišu samo stanovnici pakistanskog Lahorea i indijskog Delhija.

Odmah iza Zagreba na listi se smjestilo Sarajevo, a slijede Mumbai i Karachi.

Indeks zagađenja zraka AQI u Zagrebu je jutros bio 183, što je i najviša razina u zadnjih tjedan dana. Toliko zagađen zrak smatra se nezdravim zrakom za osjetljive kategorije stanovništva.

- Povećane koncentracije lebdećih čestica, kao i njihova povremena prekoračenja uglavnom se pojavljuju tijekom zimskih mjeseci, odnosno pojavom meteoroloških uvjeta pogodnih za zadržavanje lebdećih čestica (posebno magla, bez pojave vjetra i dr.) te početkom sezone grijanja.

U onečišćenju lebdećim česticama (PM10, PM2,5) značajnu ulogu imaju kućna ložišta i promet, međutim ovakva situacija je uobičajena za hladnijeg vremena. Na porast koncentracija lebdećih čestica u Gradu Zagrebu utječe i pojava poznata pod nazivom temperaturna inverzija, odnosno porast temperature s visinom", rekli su nam u Ministarstvu gospodarstva i održivog razvoja prije nekoliko dana kada je Zagreb također bio među gradovima s najzagađenijim zrakom na svijetu.

Iz Zavoda za javno zdravstvo "Dr. Andrija Štampar" u preventivnu svrhu savjetuju izbjegavanje dugotrajne i intenzivne tjelesne aktivnosti na otvorenom, posebno uz prometnice, osjetljivim skupinama građana, uključujući uz ostale djecu, trudnice, starije osobe, oboljele od kroničnih bolesti dišnog i/ili srčano-krvožilnog sustava.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. lipanj 2024 13:19