PM 2,5 ČESTICE

Zagreb je opet u ‘crvenom‘, zrak je opasan po zdravlje: ‘Ove skupine ljudi ne trebaju izlaziti!‘

Glavni izvori onečišćenja zraka u Zagrebu su promet i grijanje, no posljednjih su se dana umiješali još neki meteorološki parametri
 Dragan Matic/Cropix

Više meteoroloških servisa objavilo je kako je u ponedjeljak kvaliteta zraka u Zagrebu bila izuzetno loša. Portal IQ Air koji mjeri kakvoću zraka tako upozorava da je koncentracija sitnih čestica PM 2,5 u glavnom gradu Hrvatske danas 9,6 puta veća od razine koju je Svjetska zdravstvena organizacija odredila kao opasnu.

Servis AccuWeather je Zagreb također smjestio u ‘crveno‘ te objavio da indeks zagađenja sitnim česticama PM 2,5 visokih 141.

Kod takve razine onečišćenja, upozorava AcuWeather, osjetljive skupine mogu odmah osjetiti zdravstvene poteškoće. Zdrave osobe možda će otežano disati i osjetiti iritaciju grla ako budu dulje izložene pa treba ograničiti aktivnosti na otvorenom.

Sitne čestice PM 2,5 koje su u ponedjeljak bile glavni zagađivač, su čestice koje se mogu udahnuti, promjera manjeg od 2,5 mikrometara i kao takve mogu ući u pluća i krvotok i uzrokovati ozbiljne zdravstvene probleme. Najteže će biti zahvaćeni pluća i srce. Izlaganje može rezultirati kašljem i otežanim disanjem, pogoršanim simptomima astme i razvijanjem kroničnih bolesti dišnog sustava.

image

Zrak u gradu onečišćen visokim udjelom PM2.5 čestica

Dragan Matic/Cropix

Razne metodologije mjerenja

No iz Instituta za medicinska istraživanja i medicinu rada neslužbeno su nam rekli da podatke raznih meteoroloških servisa treba uzimati s dozom opreza jer različiti servisi koriste različite metodologije mjerenja, a kod mnogih se radi i o računalnom modeliranju kod kojega podaci mogu odstupati od stvarno izmjerenih vrijednosti.

Iz Instituta kao relevantne zato predlažu podatke koji se redovito objavljuju na web stranici Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja. Ondje je u proteklih 12 sati na četiri mjerne postaje u Zagrebu - ZAGREB 1 na Vukovarskoj, ZAGREB 2 na Maksimirskoj, ZAGREB 3 u Dugavama i ZAGREB 4 na Jarunu - izmjerena veća koncentracija PM 2,5 čestica. To bi značilo da je kvaliteta zraka na tim mjestima bila loša, odnosno označena crvenom bojom. No kvaliteta zraka ipak nije bila tako loša kao što je bila početkom veljače kad je, prema tablici Ministarstva, bila vrlo loša, odnosno označena tamno crvenom bojom. (Kvaliteta zraka još može biti i izuzetno loša - ljubičasta oznaka - ali takvog onečišćenja u posljednje vrijeme nije bilo.)

Relevantni su i podaci DHMZ-a koji je također upozorio da je danas razina onečišćenja časticama PM 2,5 bila visoka (u 18 sati izmjereno je 57.27 µg/m3).

image

Smog u zraku

Dragan Matic/Cropix

Kao glavni izvor onečišćenja zraka u Zagrebu u Institutu navode promet te grijanje, iako posljednjih dana temperature nisu bile jako niske, pa je i intenzitet grijanja bilo nešto slabiji. No tu su se umiješali drugi meteorološki parametri. Naime, onečišćenje je veće ako nema vjetra koji bi raspršio čestice ili kiše koja bi ‘isprala‘ čestice iz atmosfere. Također, onečišćenje zraka u Zagrebu je veće u periodima temperaturne inverzije, odnosno onda kad je temperatura zraka veća na višim nadmorskim visinama, a upravo smo posljednjih dana u više navrata imali situaciju kad je bilo toplije na vrhu Sljemena nego u gradu.

Zrak je ipak sve bolji

Iz Nastavnog zavoda za javno zdravstvo kažu kako kratkoročno onečišćenje zraka lebdećim česticama, uobičajeno za ovo doba godine, ne predstavlja značajnu ugrozu za zdravlje ljudi. Ipak, u cilju smanjenja rizika na zdravlje, preventivno izdaju preporuke za osjetljive skupine građana, kako bi prilagodili svoje dnevne aktivnosti trenutnom stanju kvalitete zraka.

Savjetuje se izbjegavanje dugotrajne i intenzivne tjelesne aktivnosti na otvorenom zraku, posebno uz prometnice, za djecu, trudnice, osobe starije životne dobi, osobe oboljele od kroničnih bolesti na razini dišnog i/ili srčano-krvožilnog sustava, osobe narušenog imuniteta i osobe koje konzumiraju duhan i srodne proizvode (pušači i pasivni pušači).

Što se nošenja maski tiče, s Institutu za medicinska istraživanja i medicinu rada kažu kako one obične maske kakve smo nosili tijekom pandemije neće biti baš od velike koristi jer su čestice PM 2,5 dovoljno male da mogu proći kroz tu masku. No do neke mjere bi nas mogle zaštititi FFP2 i FFP3 maske.

Iako se o zagađenju zraka u posljednje vrijeme više govori, iz toga bi se, upozoravaju s Instituta, mogao izvesti pogrešan zaključak da je u Zagrebu kakvoća zraka sve gora. Međutim, to nije točno. Kvaliteta zraka u gradu je iz godine u godinu sve bolja, mjeri se na sve više lokacija i poduzimaju se mjere kako bi se zrak dodatno očistio.

image

Smog u zraku

Dragan Matic/Cropix
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
04. travanj 2024 13:47