NEOČEKIVANO OŠTAR U KRITICI AKTUALNE VLASTI

'ZAGREB JE SVJETSKI PRVAK U PROMAŠENIM GRADSKIM PROJEKTIMA' Ostojić u trci za gradonačelnika

 Bruno Konjević / CROPIX

ZAGREB - Zagreb konačno mora postati grad svih njegovih građana, a ne gradonačelnikov grad, poručio je danas SDP-ov kandidat za zagrebačkog gradonačelnika Rajko Ostojić, koji je, bude li na lokalnim izborima u svibnju izabran za gradonačelnika, najavio konsolidaciju gradskog proračuna i restrukturiranje Zagrebačkog holdinga, te smanjenje prireza i promjene u urbanističkom planiranju i prometnoj infrastrukturi.

Predstavljajući svoju kandidaturu i program u ispunjenoj dvorani Novinarskog doma, Ostojić je naglasio kako Zagrepčanke i Zagrepčani žive u prelijepom, ali i gradu neostvarenih potencijala kojim se upravlja stihijski, nepromišljenim aktivnostima i bez razmišljanja.

Naglasio je kako Grad danas, umjesto katalizirajuće i integrirajuće, djeluje paralizirajuće, da građani doživljavaju gradsku upravu kao neučinkovitu, netransparentnu i korumpiranu, da je Zagreb grad neriješene prometne infrastrukture, napuštenih i devastiranih gradskih prostora i kaotičnog urbanističkog planiranja "koje se svelo na postavljanje šatora na Jelačić plac i Kvatrić".

" Zagreb je grad nerealiziranih, mnogo puta i davno obećanih gradskih projekata . Svjetski prvaci smo u promašenim gradskim projektima, sjetimo se samo najskuplje rasvjete na Domovinskom mostu koja ne radi, javnog WC-a od 11 tisuća eura po kvadratu i još uvijek neprodanih 600 stanova u Sopnici", istaknuo je Ostojić.

Pored toga, dodao je, iz medija svakodnevno "vrište članci" o prezaduženom Holdingu, zbog kojega "svi pristojni ljudi osjećaju sram, a svi oni koji su izravno ili neizravno povezani s gradskim strukturama osjećaju strah".

"Vjerujte mi, i taj sram i taj strah se definitivno daju napipati. Nema više skrivanja. Onaj koji je zadužio Holding, koji ga je koristio kao svoju banku, koji ne ispunjava obveze, danas se odriče tog istog Holdinga i nema više skrivanja iza populizma niti floskula i natpisa. Sazrelo je vrijeme za promjene jer Zagreb naprosto to više ne moće niti financijski niti civilizacijski podnijeti", poručio je Ostojić.

Kao svoj prvi gradonačelnički potez najavio je konsolidaciju gradskog proračuna i temeljito restrukturiranje Holdinga. "Novac kojim raspolaže grad nije novac gradonačelnika, to je novac Zagrepčanki i Zagrepčana. To je vaš novac, a ne moj novac", naglasio je.

Najavio je i smanjenje prireza jer, istaknuo je, Zagrepčani ne smiju plaćati najviši prirez u Hrvatskoj sve dok ne dobivaju najvišu kvalitetu usluga. "To je naprosto pitanje 'fair playa', poštenja, to je također i civilizacijsko pitanje", rekao je Ostojić.

Istaknuo je kako se teret financiranja "megalomanskih projekata" poput Zagrepčanke i Gredelja te Holdinga više neće stavljati na građane, a najavio je i promjenu u urbanističkom planiranju.

"Situacija s urbanizmom naprosto je užasavajuća, svjedočimo izgradnji objekata upitne kvalitete, neprimjerenim urbanističkim rješenjima, čestim izmjenama prostornih planova isključivo i samo radi pogodovanja određenim interesnim skupinama. I to ćemo zaustaviti i temeljito promijeniti", kazao je Ostojić.

Najavio je i promjene u gradskoj prometnoj infrastukturi, a u tom smislu i modernu gradsku željeznicu koja spaja, a ne dijeli grad. Zauzet će se, dodao je, za čisti promet, za više biciklističkih i prometnih zona.

"Upravljat ću bez improvizacije, bez stihije, odgovorno ću donositi odluke", poručio je, te najavio decentralizaciju "jer je sazrijelo vrijeme da Zagreb postane grad svih njegovih građana, a ne gradonačelnikov grad".

Svoje obraćanje, kojim je započeo predizbornu kampanju, Ostojić je zaključio čitanjem najavljenih, a neostvarnih obećanja koja je aktualni gradonačelnik Milan Bandić dao građanima na prošlim lokalnim izborima 2009. godine, poput novog Jaruna i Remize, kongresnog centra, žičare do Sljemena, dovršetka gradnje maksimirskog stadiona, sveučilišne bolnice, novih domova za starije i nemoćne i drugih.

"Ja sam odgovoran čovjek i političar i siti smo praznih i lažnih obećanja", poručio je Ostojić, te ponovio kako se u vrijeme pretkampanje ne namjerava povući s dužnosti ministra zdravlja, a da će taj posao u kampanji prepustiti svojim pomoćnicima i za potrebe kampanje uzeti godišnji odmor.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 13:20