ILEGALNA ODLAGALIŠTA

ZAGREB OSTAJE ZATRPAN U SMEĆU Propalo i zadnje rješenje za 5000 tona otpada na ulicama

Sandra Švaljek potvrdila je da Grad neće tvrtki Cezar dati jamstvo od 4,5 milijuna kuna kojim bi jamčio da će smeće, koje bi se privremeno sklonilo u prostorima tvrtke, Čistoća nakon toga preuzeti o svom trošku, pa je propao natječaj za skladištenje glomaznog otpada
 Ivan Lackovic / CROPIX;

Zagreb ostaje zatrpan rekordnim količinama smeća. Glomazni otpad s 450 ilegalnih deponija i dalje će se gomilati na ulicama pa će za Božić grad, osim tisućama lampica, biti “ukrašen” i s preko pet tisuća tona smeća.

Grad je, naime, odbio tvrtki Cezar dati jamstvo od 4,5 milijuna kuna kojim bi jamčio da će sve smeće koje se prikupi i privremeno uskladišti u prostorima tvrtke, Čistoća nakon toga ponovno preuzeti, razvrstati i oporabiti, sukladno zakonu i o svom trošku.

Tako je propao natječaj koji je početkom studenoga raspisala Čistoća, i na kojem je Cezar pobijedio kao jedina tvrtka koja ima uvjete za privremeno skladištenje takve količine ilegalnoga glomaznog otpada.

Da se odustalo od rješenja koje bi uoči blagdana raščistilo grad, potvrdila je jučer u radijskom intervjuu zamjenica gradonačelnika Sandra Švaljek. Upravo je jamstvo navela kao kamen spoticanja.

- Mi smo to mogli jamčiti teoretski, no nikako s nekim sredstvima osiguranja jer ona nisu bila predviđena niti natječajem za skladištenje otpada. Takav ugovor nismo mogli potpisati. To bi značilo da preuzimamo neke obaveze koje ranije nisu bile predviđene, rekla je Švaljek.

Golemi divlji deponij u Tomislavovoj ulici. Bruno Konjević / CROPIX

Što se točno dogodilo?

Problem s otpadom pojavio se lani, nakon što je Ministarstvo zaštite okoliša zabranilo da se na Jakuševac odlaže bilo koja vrsta otpada osim komunalnog miješanog, nakon čega su, kao i danas, ulice ostale zatrpane smećem.

Gradu je izdana hitna mjera uklanjanja tog smeća, ušlo se u posao s Cezarom, a zbog navodnog pogodovanja, uhićeni su i gradonačelnik Milan Bandić i šef Cezara Petar Pripuz, koji su sada pod istragom, kao i sama tvrtka.

Glomazni otpad otad je gorući problem Zagreba.

Osim što devet reciklažnih dvorišta ne može progutati količine koje im legalno dovoze građani, broj ilegalnih deponija raste iz dana u dan, i obara sve rekorde unazad desetak godina.

Čistoća je stoga 7. studenoga raspisala pozivni natječaj za privremeno skladištenje oko pet tisuća tona tog otpada, na rok od četiri mjeseca. Na natječaju je izabran Cezar jer se uz njega javila još samo jedna tvrtka koja je važeće dozvole imala za bitno manje količine glomaznog otpada.

Cezar je ponudio privremeno skladištenje po simboličnoj cijeni od kune za jednu tonu.

Tomislava Kristo / CROPIX
Zagreb, 201114.Savica.Stanari Savice bune se zbog ilegalnog odlaganja raznovrsnog otpada u ogradjenim dvoristima.Na fotografiji: ogradjeno dvoriste sa ilegalnim otpadom.Foto: Tomislav Kristo / CROPIX

Savica-stanari se bune zbog otpada u dvorištima. Tomislava Krišto / CROPIX

Prema neslužbenim informacijama, posao je dogovoren i izdana je narudžbenica pa je Cezar prije deset dana trebao početi raščišćavati ulice.

Međutim, na kraju od svega ništa.

Naime, kad se počeo sklapati ugovor Cezar je inzistirao na tome da mu Holding izda jamstvo od 4,5 milijuna kuna, čime bi jamčili da će jednom, kad istekne rok od četiri mjeseca skladištenja, Čistoća doći po svoje smeće, a ne ga ostaviti Cezaru. S obzirom na to da se Cezar obvezao samo skladištiti otpad, postojala je bojazan da će smeće ostati kod njih te da će ga oni morati oporabiti, što je mnogo skuplje od skladištenja. S Holdingom, navodno, problema nije bilo, ali Grad koji je jamstvo trebao odobriti - odbio ga je dati.

Neslužbeno doznajemo kako im je tako savjetovano u pravnoj službi jer bi se izdavanje takvog jamstva moglo smatrati tzv. prikrivenim pravnim odnosom, odnosno pojednostavljeno protumačiti kao novo pogodovanje Cezaru. U strahu od mogućih posljedica pa čak i istrage u tom slučaju, s obzirom na povijest međusobnih odnosa Cezara i Grada, od posla se odustalo.

Darko Tomas / CROPIX / Darko Tomas / CROPIX
Zagreb, 051214.Karamanov prilaz 2.Ispred zgrade na zasticenom travnjaku odlozen je otpad.Foto: Darko Tomas / CROPIX

Utrine-glomazni otpad na travnjaku ispred zgrade. Darko Tomaš / CROPIX

Iz Holdinga su jučer službenim dopisom upozorili predsjednika Uprave Cezara Antu Pripuza da žurno krenu u ispunjavanje svojih obaveza, odnosno da u roku 48 sati počnu odvoziti otpad ili će ugovor s njima Holding raskinuti.

No, u Cezaru su oštro odgovorili.

- Odmah nakon vašeg poziva za dostavu ponuda obratili smo vam se s upitom kako je predviđena dinamika vašeg preuzimanja otpada natrag, i čime to jamčite. Dobili smo odgovor da će se to regulirati ugovorom - poručili su im iz tvrtke. Cezaru je, naime, sporna formulacija iz natječaja u kojoj stoji da “tražena usluga skladištenja podrazumijeva da ponuditelj preuzima otpad u svoj posjed”.

- To bi značilo da odgovornost za daljnje zbrinjavanje tog otpada koji je trebao biti samo privremeno skladišten, de facto preuzimamo mi, ako ga Holding ne preuzme natrag. Taj je scenarij za nas neprihvatljiv. Čudi nas vaše inzistiranje na tome da se izvršenje usluge žurno ispuni, bez prethodnog usuglašavanja i definiranja pitanja preuzimanja otpada natrag. Mi smo željeli riješiti gorući problem grada. Ne želimo koristiti činjenicu da smo jedino društvo koje vaš gorući problem može riješiti u najkraćem roku - poručili su iz Cezara.

Kao kompromis nude da se nađe drugačiji termin od “preuzima u svoj posjed” i tvrde da su, kad se to riješi, spremni za početak uklanjanja smeća s ulica.

Sandra Švaljek, pak, kaže da postoji alternativno rješenje.

- Potražili smo vlastite skladišne prostore i vjerojatno će to biti put rješavanja ovog problema u nekom kratkom roku - rekla je Švaljek jučer.

To bi značilo da će na kraju ipak kamioni Čistoće uklanjati otpad s ulica i voziti ga u prostor u vlasništvu Holdinga ili Grada Zagreba. Kao izgledna lokacija spominje se Žitnjak. No, za to je potrebna dozvola za gospodarenje otpada.

A nju izdaje sam Grad.

Nejasne su dvije stvari.

Prvo, ako u Gradu vjeruju da ovako prenapregnuta Čistoća doista može još naći resursa i vremena da skupi pet tisuća tona otpada, zašto se gubilo vrijeme raspisivanjem natječaja?

I drugo, ako se zna da Grad Zagreb može Čistoći izdati dozvolu za gospodarenje otpadom, zašto se to također već nije riješilo, nego se tražila usluga Cezara ili neke druge privatne tvrtke?

Doznajemo kako je Grad inače nakon donošenja Plana gospodarenja otpadom ponovno stekao uvjete za otvaranje Jakuševca za glomazni otpad, međutim sada čekaju okolišnu dozvolu od Ministarstva zaštite okoliša. No, to ih nije sprečavalo da otpad uskladište bilo gdje drugdje i spriječe njegovo širenje ulicama.

- Gledajući sa stajališta nekakve odgovornosti za određeni resor, mislim da Ministarstvo zaštite okoliša ima moralnu odgovornost. Nitko ne sprečava Ministarstvo zaštite okoliša da pomogne Gradu Zagrebu u ovoj situaciji i da preuzme svoj dio odgovornosti za zbrinjavanje otpada na području Zagreba. Ja se nadam da bismo u nekom razumnom roku mogli imati mogućnost odvoženja i zbrinjavanja svih vrsta otpada na Jakuševcu, zaključila je Švaljek.

Zašto je Cezar tražio točno 4,5 milijuna?

U Cezaru pojašnjavaju kako su do iznosa od 4,5 milijuna kuna jamstva koje su tražili od Holdinga, došli jednostavnom računicom. Naime, uslugu skladištenja i oporabe glomaznog otpada obavljaju za Samobor, i to po iznosu od 0,9 kuna po kilogramu. Kad se to pomnoži s pet tisuća tona, dolazimo do iznosa od 4,5 milijuna kuna.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. svibanj 2024 14:52