NOVI PROSVJEDI

ZAGREB PRIHVATIO UVOZ SMEĆA IZ SAMOBORA Jakuševčani bijesni: 'Blokirat ćemo odlagalište u najgorem trenutku!'

Iako su zastupnici SDP-a napustili glasanje, Skupština je usvojila da Grad za 355 kuna po toni prihvati samoborski otpad, što je izazvalo bijes Jakuševčana: ‘Blokirat ćemo ulaz na odlagalište, i to u najgorem trenutku za Grad!’
 Ronald Goršić/CROPIX

Gradski zastupnici jučer su odlučili da će Grad Zagreb uvoziti smeće iz Samobora za 355 kuna po toni. Ove godine Zagreb je na taj način uprihodio 3,2 milijuna kuna za 9000 tona otpada primljenog iz Samobora, a 2015. godine na Jakuševac bi iz tog grada trebala stići jednaka količina smeća. Bude li otpada više, i cijena će skočiti deset posto.

Jakuševčani su pozorno pratili raspravu o samoborskom smeću, a odlukom da ga se prihvati izuzetno su ogorčeni.

- Ako žele rat, dobit će ga! Mi ćemo definitivno blokirati odlagalište, ali ne želimo otkriti točan termin kako se blokada ne bi mogla spriječiti. Vjerujte nam, bit će to u najgorem mogućem trenutku za Grad Zagreb - poručuju Jakuševčani.

Ratko Bedeković iz Udruge za zaštitu okoliša Jakuševac kaže da će ta odluka sigurno imati dalekosežne posljedice te mu nije jasno zašto Zagreb prihvaća tuđe smeće, a nema kamo ni sa svojim.

- Ne znam jesu li gradske vlasti svjesne da su zbog Jakuševca direktno ugrožena vodocrpilišta Petruševec i Crnkovec. Kockaju se zdravljem svojih građana - rekao je Bedeković.

Kako neslužbeno doznajemo, blokada Jakuševca dogodit će se sigurno prije Nove godine.

Podsjetimo, najavljena točka dnevnog reda sjednice Gradske Skupštine izazvala je oštre reakcije brojnih stanara koji žive uz odlagalište otpada okupljenih u Udrugu za zaštitu okoliša Jakuševac.

Zamjenici gradonačelnika Sandri Švaljek u petak su uputili otvoreno pismo u kojem od nje traže da povuče spornu točku s dnevnog reda.

“Neprihvatljivo je da Grad Zagreb već 11 godina prima otpad iz Samobora, a da istodobno nema kamo sa svojim otpadom te da ga zbrinjava na odlagalištu koje nema potrebne dozvole i koje ugrožava kvalitetu mještana Jakuševca, ali i cijelog Novog Zagreba, pa i šire. Neprimjereno je biti široke ruke prema Samoboru, nauštrb zdravlja stanovnika Jakuševca”, napisali su revoltirani stanari Jakuševca u pismu.

Na glasovanju o produljenju ugovora o prihvatu miješanog komunalnog otpada iz Samobora na Jakuševac u Skupštini je bilo prisutno samo 27 zastupnika jer su zastupnici Kluba SDP-a i zastupnici HNS-a u trenutku glasanja odlučili napustiti sjednicu. Da su to učinili i HDZ-ovci, o prijedlogu se ne bi moglo glasati jer ne bi bilo kvoruma.

Ovako su četiri zastupnika te stranke bila suzdržana, Darinko Kosor i Miroslav Polovanec iz HSLS bili su protiv, a 21 zastupnik bio za prijedlog.

I dok su oporbenjaci predvođeni SDP-om postavljali pitanja zbog čega Grad uvozi smeće iz Samobora kada ne može riješiti vlastiti problem s glomaznim otpadom i ilegalnim odlagalištima u gradu, većina je smatrala da Zagreb mora pomoći okolnim gradovima u rješavanju problema sa smećem.

SDP je također tražio da se ova točka uvrsti na dnevni red odmah nakon prve dvije točke, odnosno nakon proračuna za 2015. i rebalansa proračuna za 2014. godinu.

No, većina je njihov prijedlog odbila, pa je ta točka ostala kao 21. točka dnevnog reda.

Pred samo glasovanje Klub SDP-a zatražio je stanku za dogovor, a nakon stanke odlučio je da neće sudjelovati u odlučivanju o tom prijedlogu te su njegovi članovi napustili sjednicu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
02. svibanj 2024 08:09