PRERASPODJELA

Zagreb školama šalje novac za higijenske potrepštine, one ga raspoređuju same

Ilustracija
 Bruno Konjević / CROPIX

Grad Zagreb je priopćio da kao osnivač vrtića i škola kontinuirano vodi brigu o njihovoj opremljenosti higijenskim potrepštinama i za to im doznačuje financijska sredstva, ali su za preraspodjelu tih sredstava i osiguravanje primjerenog higijenskog standarda zadužene same škole i vrtići.

Grad napominje kako roditelji nisu dužni osiguravati higijenske potrepštine ni vrtićima ni školama.

Gradski ured za obrazovanje 26. veljače sve gradske predškolske, osnovnoškolske i srednjoškolske ustanove te učeničke domove dopisom upozorio na pojačanu kontrolu dostupnosti i eventualnu nadopunu higijenskih potrepština, s obzirom na koronavirus, dodaje se.

Također je od svih odgojno-obrazovnih ustanova kojima je osnivač zatražio žurnu organizaciju roditeljskih sastanaka na kojima će ravnatelji objektivno izvijestiti roditelje o sanitarno-higijenskim uvjetima kao i preventivnim mjerama koje poduzimaju u cilju zaštite od bolesti i smanjenja zdravstvenih rizika.

Grad Zagreb napominje i kako njihov Gradski ured za obrazovanje kontinuirano prati informacije i preporuke nadležnih tijela te će u slučaju izdavanja bilo kakve preporuke od strane nadležnih službi, promptno reagirati sukladno dobivenim uputama.

Zagrebački HSLS danas je Državnom inspektoratu prijavio zagrebačku Gradsku upravu i gradonačelnika Milana Bandića zbog neispunjavanja osnovnih higijenskih uvjeta u zagrebačkim školama uslijed pojave koronavirusa.

Potpredsjednik zagrebačkog HSLS-a Darko Klasić podnio je prijavu Sanitarnoj inspekciji Državnog inspektorata te je zatražio da služba hitno poduzme odgovarajuće mjere kako bi se utvrdilo mogu li škole uopće provoditi nastavu s obzirom na koronavirus. Tvrdi da pojedine zagrebačke škole ne ispunjavaju osnovne higijenske uvjete i samim time ne mogu u potpunosti kvalitetno provesti preporuke postupanja u odgojno-obrazovnim ustanovama oko specifičnih mjera zaštite.

Predsjednik zagrebačkog SDP-a Gordan Maras jučer je pozvao gradonačelnika Bandića da zbog koronavirusa u gradskim vrtićima i školama osigura osnovne higijenske uvjete, to jest da za to izdvoji još 40 milijuna kuna.

"Previše je zagrebačkih škola i vrtića koji nemaju tople vode, i to se ne može riješiti odmah, ali odmah se može riješiti da djecu svako jutro kada dođu u školu dočekaju adekvatno očišćene prostorije i najosnovnije higijenske potpreštine, a toga u Zagrebu nema", rekao je Maras i podsjetio kako roditelji svaki dan nadomještaju higijenske potrepštine.

Gradonačelnik Bandić odbacio je jučer te tvrdnje i optužio novinare da "rade priču ni od čega" kada pišu da u školama nema sapuna i tople vode.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 08:03