Zagreb: Zapaljene prve svijeće na menori

ZAGREB - Izraelski veleposlanik u Hrvatskoj Shmuel Meira i zagrebački gradonačelnik Milan Bandić večeras su u povodu blagdana Hanuke na Trgu bana Josipa Jelačića zapalili prve svijeće na velikoj menori. Paljenju su nazočili i rabini te pripadnici Židovske zajednice u Hrvatskoj.

Izrazivši ponos što se u Zagrebu, kao i u većem dijelu svijeta, paljenjem prve svijeće na menori obilježava sjećanje i odaje počast svetoj židovskoj tradiciji, Bandić je izjavio da ono što je kršćanima adventski vijenac i sva simbolika paljenja prve svijeće na njemu, to je večerašnji čin za sve Židove.

Istaknuo je da se kršćanstvo i židovstvo, dvije velike svjetske religije, na zagrebačkom Trgu bana Josipa Jelačića susreću u ozračju snošljivosti i poštovanja. Bandić je rekao da je najviša moralna kategorija biti čovjek, poštovati drugog čovjeka, drugi narod, drugu državu i drugu religiju. Naglasio je da će u Praškoj ulici, na istome mjestu, opet biti židovska sinagoga.

"Zagreb će učiniti sve što je potrebno da pokaže sebi, Židovima i cijeloj europskoj i svjetskoj javnosti da ružna epizoda i velika nepravda iz vremena Drugoga svjetskog rata u odnosima dviju religija i dvaju naroda mora biti ispravljena", rekao je Bandić. Najavio je da će glavni telavivski rabin 10. prosinca posjetiti Zagreb i nazočiti paljenju nove svijeće na menori.

Rabin Pinhas Zaklos pozvao je na svjetlost, razumijevanje i mir u svijetu. Menora, jedan od najstarijih simbola židovske vjere, sedmokraki je svijećnjak koji se u davnini rabio u Svetom hramu u Jeruzalemu. (Hina)



Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. svibanj 2024 17:04