OZNAČAVANJE

ZAGREBAČKA ČISTOĆA POČELA S ČIPIRANJEM KANTI Evo što to znači za vaš mjesečni račun i kako ćete znati da je vaš spremnik elektronički evidentiran

 
 Ronald Goršić / CROPIX

Zagrebačka Čistoća počela je s terenskom akcijom označavanja spremnika za miješani komunalni otpad s naljepnicama za elektroničku evidenciju preuzimanja otpada.

Nove, “označene” spremnike danas su dobili stanari Ivšićeva prilaza u Utrinama, a sljedećih će ih mjeseci dobiti i drugi građani Zagreba. Riječ je tzv. procesu “čipiranja kanti”, gdje će se u budućnosti spomenutom oznakom evidentirati vrijeme i obračunsko mjesto pražnjenja.

Naime, prema nacionalnoj Uredbi o gospodarenju komunalnim otpadom svaki grad je obavezan uvesti elektroničku evidenciju jer će svako kućanstvo plaćati fiksni dio računa, a ostatak iznosa ovisit će o broju pražnjenja spremnika za miješani komunalni otpad. To u teoriji znači da će građani koji više odvajaju otpad imati manji broj odvoza miješanog otpada, a samim time i manje račune.

Kako smo saznali, s čipiranjem se već davno trebalo početi, zbog čega Čistoća planira angažirati svu svoju radnu snagu za ovaj posao. To ne uključuje samo radnike, nego i administrativne djelatnike, što su nam potvrdili u Sindikatu Čistoće Zagreb.

Zagreb, 221019.
Ivsicev prilaz.
Djelatnic cistoce su jutros krenuli sa cipiranjem kanti za smece u naselju Utrina.
Foto: Ronald Gorsic / CROPIX
Ronald Goršić / CROPIX

- Čipiranje je već davno trebalo početi, no poslodavac mora shvatiti da se ovakve odluke ne mogu donositi ad hoc. Naime, u Odluci o početku provođenja terenske akcije stoji da će terenski radnici čipiranje obavljati unutar radnog vremena, no da postoji i mogućnost prekovremenog rada. U tom slučaju prekovremeni rad neće biti jednako cijenjen jer terenski radnici imaju manji koeficijent od administrativnih djelatnika, pa želimo upozoriti sve radnike Čistoće da ne hrle u prekovremene dok ne riješimo ovaj problem s Upravom jer nije fer da budu manje plaćeni za jednako obavljen posao - kaže Mirjana Kaltak, predsjednica Sindikata.

Rok do kojeg označavanje mora biti gotovo nije vremenski određen, nego se kao zadnji rok spominje donošenje novog cjenika usluga. Iz sindikata navode kako bi čipiranje, neovisno o rokovima, trebalo završiti tek iduće godine jer se ne može očekivati da će svi radnici ostaviti svoj posao kako bi se posvetili dodatnom terenskom radu.

U Gradu pak kažu da će novi cjenik stići tek kada bude usvojena izmijenjena Odluka o načinu pružanja javne usluge prikupljanja miješanog komunalnog otpada i biorazgradivog komunalnog otpada, odnosno kada bude usklađena s izmijenjenom Uredbom.

Zagreb, 221019.
Ivsicev prilaz.
Djelatnic cistoce su jutros krenuli sa cipiranjem kanti za smece u naselju Utrina.
Foto: Ronald Gorsic / CROPIX
Ronald Goršić / CROPIX

- U tijeku su pripreme izmjene odluke. Kada taj proces završi, izmijenjena će odluka ići na javnu raspravu, a potom na glasanje u Gradsku skupštinu. Bude li prijedlog izmjena prihvaćen, tek tada možemo krenuti s izmjenom cjenika - kaže Mirka Jozić, pročelnica za gospodarstvo.

Što se tiče samog označavanja spremnika, iz Čistoće mole građane da na dan odvoza miješanog komunalnog otpada ostave spremnike za miješani komunalni otpad na ulici, dok njihovi radnici ne prođu i dodijele naljepnicu.

- Ako do kraja dana spremnik nije označen naljepnicom, molimo da ga se vrati na njegovo mjesto (dvorište, smetlarnik i dr.), a označavanje će se obaviti u nekom od sljedećih termina odvoza miješanog komunalnog otpada. Naljepnica će biti znak da je čipiranje obavljeno - kažu iz Čistoće.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
10. travanj 2024 08:57