RASPRAVA U SKUPŠTINI

Zagrebačka oporba: ‘Dodatak ugovora za dogradnju Centralnog pročistača voda je štetan‘

Oporbeni zastupnici redom su izražavali nezadovoljstvo što se nisu stigli detaljno upoznati s opsežnim i kompliciranim materijalima
Tomislav Tomašević
 Damjan Tadic/Cropix

Raspravu oko sklapanju trećeg dodatka Ugovora o koncesiji za dogradnju na treći stupanj pročišćavanja otpadnih voda u srijedu su u Skupštini obilježile oštre kritike oporbe da se radi o štetnom dokumentu, a drže i da se pokušava nešto sakriti jer su materijali oko toga stigli dan prije sjednice.

Uoči glasanja o toj točke, HDZ je zatražio stanku, a potpredsjednik Skupštine Jozo Miličević koji je u tom trenutku vodio sjednicu, odlučio je prekinuti sjednicu te je njen nastavak zakazao za četvrtak u 10 sati.

Oporbeni zastupnici redom su izražavali nezadovoljstvo što se nisu stigli detaljno upoznati s opsežnim i kompliciranim materijalima oko sklapanju trećeg dodatka Ugovora o koncesiji jer je točka tek jučer došla po hitnom postupku. Drže da se pokušava nešto sakriti.

Uz ostalo, smatraju da je i ovaj dodatak ugovora o koncesiji između Grada Zagreba i Zagrebačkih otpadnih voda d.o.o. koja traje od 2000. do 2028. - štetan kao i prethodna dva.

Trećim dodatkom ugovora se financiranje, projektiranje, građenje, rad i održavanje trećeg stupnja pročišćavanja otpadnih voda, dogradnjom Centralnog uređaja za pročišćavanje otpadnih voda na treći stupanj pročišćavanja otpadnih voda. Procijenjena vrijednost investicije je oko 54 milijuna eura, a konačna vrijednost investicije utvrdit će se po provođenju potrebnih postupaka nabave.

"Ne pričamo o nečijoj volji, želimo li ili ne, to je naša obveza, zaštita okoliša, podzemnih voda, obveza i radi susjednih zemalja kroz koje prolazi Dunav i radi crnomorskog sliva. Na to smo se obvezali samim ulaskom u EU", objašnjavala je zastupnicima pročelnica Gradskog ureda za gospodarstvo, energetiku i zaštitu Mirka Jozić.

U odnosu na mogućnost financiranja izgradnje trećeg stupnja CUPOVZ-a, Zagreb je, kaže, imao dvije mogućnosti - ili da se sam zaduži kao davatelj koncesije što nije moguće radi proračunskih ograničenja ili da se po postojećem modelu iz ugovora o koncesiji zaduži koncesionar koji će iz kredita financirati gradnju.

Prihvaćeno je financiranje od strane koncesionara koje će Grad Zagreb plaćati kroz kapitalnu naknadu i naknadu za upravljanje i rad.

Gradski zastupnik Renato Petek zamjera što se o toj točki nije moglo raspravljati na odborima, a takvim kritikama pridružio se i zastupnik Stanko Kordić (Glas).

Kordić: Skandal je što ste nas doveli u situaciju da nemamo ozbiljnu raspravu

"Da imate čistu savjest ovo bi prošlo najnormalniju proceduru. Skandal je što ste nas doveli u situaciju da nemamo ozbiljnu raspravu", poručio je Kordić. Kaže i da nisu elementarno jasni omjeri i ukupni iznosi koje ćemo platiti za pročistač te način i dokad ćemo to plaćati.

Tomislav Tomašević (Klub zastupnika Lijevog bloka) podsjetio je na aferu Pročistač u sklopu koje je podignuta optužnica protiv direktora Zagrebačkih otpadnih voda Ante Pavića zbog primanje mita i zloporabu povjerenja u gospodarskom poslovanju.

Podsjetio je i na izvješće Državne revizije 2013. koja je utvrdila da cijena usluge pročišćavanja otpadnih voda nije ekonomski opravdana jer koncesionaru omogućuje ostvarenje dobiti u visini 46 posto prihoda. S druge strane utvrdila je da su svi rizici vezani za naplatu usluga preneseni na Zagreb koji se obvezao podmiriti obveze prema koncesionaru koji se ne prikupe od naknade koja se obračunava krajnjim korisnicima.

"Ne samo da smo sklopili štetan ugovor za prvi i drugi stupanj pročišćavanja otpadnih voda nego sada s tim istim koncesionarom idemo sklopiti dodatak ugovoru za izgradnju trećeg stupnja", rekao je.

Iako se očekivalo da će zastupnici danas raspraviti izvješće gradonačelnika o realizaciji projekta žičare "Sljeme", to se ipak nije dogodilo te će o tome raspravljati sutra, za kada je zakazan nastavak sjednice Skupštine.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 09:44