BLOK KVATRIĆ

Zagrebačka oporba prozvala HDZ jer su podržali Bandića: ‘Omogućili su otimanje gradske imovine‘

Mrak Taritaš je poručila da skupštinska oporba neće stati jer je prostor Kvatrića ‘srebro Zagreba‘
 Damjan Tadic/Cropix

Oporbeni zastupnici u zagrebačkoj Gradskoj skupštini u srijedu su oštro prozvali HDZ da je omogućio "otimanje gradske imovine" jer je podržao Bandićev prijedlog o Bloku Kvatrić.

"Zastupnici HDZ-a i Kluba Bandić Milan 365 danas su izglasali otimanje imovine Grada Zagreba", ustvrdio je predsjednik Kluba nezavisnih zastupnika Renato Petek u izjavi za Hinu nakon što je na sjednici Gradske skupštine prošla ta točka.   

Pročelnica Gradskog ureda za gospodarstvo, energetiku i zaštitu okoliša Mirka Jozić rekla je na sjednici da Grad Zagreb planira osnovati trgovačko društva kojem bi bio stopostotni vlasnik. U temeljni kapital tog društva unosi zemljište čija je procijenjena vrijednost oko 155 milijuna kuna. Planira se raspisati javni poziv za traženje investitora koji bi dokapitalizirao postojeće društvo unosom u njega novčanih sredstava minimalne vrijednosti koja je procijenjena za vrijednost zemljišta, a možda i više. Privatnim kapitalom koji bi se uložio dobili bi 51 posto vrijednosti firme kako bi mogli razvijati projekt, navela je.

Potpredsjednik Gradske skupštine Matej Mišić (SDP) ocijenio je da se radi o izuzetno štetnoj odluci jer je Grad Zagreb imovinu vrijednu više od 150 milijuna kuna unio u novoosnovano trgovačko društvo gdje će u konačnici imati manjinski udio od 49 posto i time je omogućio budućem partneru da slobodno raspolaže tom izuzetno vrijednom imovinom. 

Predsjednik Kluba zastupnika lijevog bloka Tomislav Tomašević tu je odluku ocijenio jednom od najštetnijih te dodao da je HDZ iskoristio epidemiju koronavirusa i online sjednicu te napravio Kopernikanski zaokret u odnosu na ono što su govorili na radnim tijelima.

Time su, kaže, HDZ-ovci dali zeleno svjetlo za realizaciju "malog zagrebačkog Manhattana", otuđili imovinu Grada Zagreba i 155 milijuna kuna vrijedno zemljište te odlučili da gradonačelnik Bandić može prenijeti na poduzeće u kojem Grad više neće imati upravljačka prava čime je sudbina te imovine postala neizvjesna.

"Nakon što se provede natječaj, ona će biti u rukama privatnog investitora", upozorio je Tomašević.

A predsjednica Kluba gradskih zastupnika GLAS-a i HSU-a Anka Mrak Taritaš u izjavi za Hinu istaknula je da je to "točka prekretnica", izuzetno važna za budući razvoj grada jer će se Grad odricati imovine, a investitori raditi što hoće. 

Mrak Taritaš je napomenula i da je HDZ nakon cijelog dana šutnje na sjednici Gradske skupštine i nakon što je na skupštinskim odborima govorio kako je to nedopustivo, kako to nije dobro, "uredno, po zna koji put, držao ljestve gradonačelniku Bandiću". 

Nisu, kaže, bili niti dovoljno pristojni da se prvo donese Urbanistički plan uređenja kojim će se definirati što, kako i gdje ćemo vidjeti koji su interesi građana Zagreba, nego su "preko koljena" išli u hitnu proceduru s odlukom o izradi UPU-a. Kaže da očito postoji neki investitor koji će tu ući "na mala vrata". 

"To smo imali prilike vidjeti na projektu 'Zagrebački Manhattan', a budući da smo na vrijeme tamo znali sve elemente, nije bila korona, zaista smo mogli građanima Zagreba pojasniti koja je to šteta za Grad Zagreb", rekla je Mrak Taritaš te poručila da skupštinska oporba neće stati jer je prostor Kvatrića "srebro Zagreba".

Najavila je da će oporbeni gradski zastupnici u četvrtak u 10 sati na tu temu održati konferenciju za novinare.

"Za nas u skupštinskoj oporbi je HDZ glavni krivac. Cijeli dan na online sjednici Gradske skupštine šuti", istaknula je i podsjetila na prijašnje skupštinske sjednice gdje je HDZ, kako je rekla, važno izlazio van, pa nije glasao za izvršenje proračuna, pa je onda Bandić prozivao Plenkovića da dovede u red svoje skojevce.

"Očito su skojevci itekako dovedeni u red", ustvrdila je Mrak Taritaš.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
08. siječanj 2021 13:50