ODRŽANA SJEDNICA

Zagrebačka skupština jednoglasno prihvatila SDP-ov prijedlog za više domova za starije i teško bolesne

Tomaševića su zadužili da osigura financijska sredstava u gradskom proračunu za 2023. u svrhu osiguranja novih smještajnih kapaciteta

Tomislav Tomaševič

 Damjan Tadić/Cropix

Zastupnici zagrebačke Gradske skupštine u četvrtak su jednoglasno prihvatili prijedlog Kluba SDP-a kojim su zadužili gradonačelnika Tomislava Tomaševića da poduzme aktivnosti vezane za nove smještajne kapacitete domova za starije i ustanova za teško bolesne i umiruće osobe.

Zadužili su ga da osigura financijska sredstava u gradskom proračunu za 2023. u svrhu osiguranja novih smještajnih kapaciteta domova za starije osobe, i to dogradnjom postojećih ili iznalaženja drugih primjerenih rješenja. Cilj je osigurati smještaj za nove korisnike po mogućnosti u zapadnom i u istočnom dijelu Zagreba.

Također, cilj je i smještaj teško bolesnih i umirućih osoba osnivanjem odgovarajuće stacionarne ustanove te osiguranjem prostornih kapaciteta za njihovo djelovanje. U okviru njih bi se pružala palijativna skrb teško bolesnim i umirućim, na način da jedna ustanova bude smještena na zapadnom, a druga na istočnom dijelu Zagreba, minimalnog kapaciteta po 50 korisnika.

Na sjednici je prihvaćen i prijedlog Kluba SDP-a kojim su Tomaševića zadužili da u roku od 90 dana razmotri mogućnosti implementacije optimalnog sustava prikupljanja i ponovne upotrebe kišnice, odnosno oborinskih voda u Zagrebu. Također, predlaganje odgovarajućih mjera usmjerenih na ostvarenje tog cilja uz osiguranje potrebnih odgovarajućih novčanih sredstava.

Gradonačelnik je zadužen da tromjesečno izvještava Skupštinu o poduzetim aktivnostima.

Zastupnici su također na znanje primili Izvještaj gradonačelnika o pokretanju postupka uspostave antikorupcijske platforme „Zviždač“. Navodi se da će radna skupina utvrditi hodogram aktivnosti za izradu i uspostavu organizacijskih i tehnoloških rješenja objedinjenog sustava prijave nepravilnosti rada gradskih upravnih tijela i trgovačkih društava u vlasništvu Grada, odnosno antikorupcijske platforme „Zviždač“ te vremenski plan njihova izvršenja. Članovi Radne skupine su službenici Grada, radnici Zagrebačkog holdinga, radnik ZET-a i radnik Zagrebačkog velesajma.

Na znanje su zastupnici primili i gradonačelnikovo Izvješće o stanju jezera Jarun te poduzimanju odgovarajućih mjera, a odobrili su i Program rada Povjerenstva za ravnopravnost spolova Grada Zagreba za 2023. te prijedlog financijskog plana tog Programa u iznosu od 33.000 eura za 2023.

Gradska skupština dala je pozitivno mišljenje na prijedlog Glavnog ravnatelja policije da se na dužnost načelnika Policijske uprave zagrebačke imenuje Marko Rašić.

Prihvaćen je i prijedlog da se prilaz u centru grada koji vodi od Dubravkinog puta prema ljetnoj pozornici Tuškanac nazove imenom hrvatskog teoretičara i povjesničara filma Ante Peterlića.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 20:55