DONESENA ODLUKA

Zagrebačka skupština prihvatila odgodu novog sustava sakupljanja otpada; Herman: ‘Holding gubi 20 mil. kn‘

Skupština je usvojila i prijedlog odluke o zakupu i kupoprodaji poslovnog prostora u gradskom vlasništvu,

Tomislav Tomašević

 Ranko Šuvar/Cropix

Zastupnici zagrebačke Gradske skupštine prihvatili su u četvrtak izmijenjenu Odluku o sakupljanju komunalnog otpada, kojom se uvođenje novog sustava u Zagrebu odgađa za 1. listopad, a rasprava o odgodi nije prošla bez kritika zastupnika.

Odluka je usvojena većinom glasova nakon rasprave koja je trajala dulje od sat i pol vremena, tijekom koje su se zastupnici iz oporbe i SDP-a osvrnuli na samu odgodu primjene odluke, ali i detalje oko kontrole odlaganja otpada u posebne vrećice, detalja oko postavljanja standardiziranih spremnika.

HDZ-ov zastupnik Mislav Herman upozorio se da Holding odgodom gubi 20 milijuna kuna.

Slaven Dobrović iz kluba zastupnika Domovinskog pokreta i Zelene liste istaknuo je kako je za uspješnost predloženog sustava potrebna infrastruktura, a SDP-ov Renato Petek upozorio je na poteškoće oko definiranja prostora na kojemu će se smjestiti tipizirani spremnici.

"Tek ste nekidan shvatili da nećete ispoštovati zacrtani termin. Zašto to ranije niste objavili", predbacio je vladajućima zastupnik Mosta Trpimir Goluža.

No, gradonačelnik Tomašević nije odgovorio na većinu prozivki i komentara, a u replikama je još jednom najavio da će se do 1. listopada stabilizirati stanje s odvozom komunalnog otpada, kao i da će do tada sve biti spremno.

Skupština je usvojila i prijedlog odluke o zakupu i kupoprodaji poslovnog prostora u gradskom vlasništvu, kao i odluku o prodaji gradskih stambenih prostora.

Zastupnik kluba Možemo! Marin Živković istaknuo je kako s novom odlukom postavlja institucionalni okvir za najam takvih prostora. Novost je da se ukida mogućnost podzakupa i zajedničkog zakupa, budući je utvrđeno kako su takve prakse proizvodile efekte mešetarenja gradskom imovinom i malverzacija.

"Odlukom se trajanje zakupa povećava s 5 na 10 godina, te omogućava produljenje zakupa na još 5 godina bez natječaja ukoliko se podmiruju obveze, čime se omogućava 15 godina sigurnog poslovanja", istaknuo je Živković.

Tomašević je najavio kako će se uskoro objaviti i katalog s popisom imovine kojom upravlja grad, koji će sadržavati jasne cijene zakupa tih prostora, kako bi se izbjegla praska da neki zakupnici plaćaju prostore iste vrijednosti pet puta više od drugih.

Oporbeni zastupnici zamjerili su da se u prijedlogu odluke, u članku 19., ostavlja mogućnost da gradonačelnik poništi javni natječaj za zakup prostora bez obrazloženja.

Među ostalima, i Nenad Predovan (Stranka rada i solidarnosti) istaknuo je da je takva odredbe "ne bi smjela biti u suvremenom društvu". Tomašević mu je odgovorio kako je ta odredba postojala i u prijašnjoj odluci, da nije nikakva novina i da služi kao osigurač u slučaju nepravilnosti.

Prihvaćen program energetske obnove zgrada

Zastupnici zagrebačke Gradske skupštine u četvrtak su na sjednici jednoglasno prihvatili program energetske obnove, dogradnje i izgradnje zgrada javnog sektora za razdoblje do 2030. godine koji je predložio gradonačelnik Tomislav Tomašević.

Cilj programa je priprema i realizacija projekata obnove i izgradnje zgrada kroz odabir i primjenu mjera energetske učinkovitosti i obnovljivih izvora energije u zgradama u vlasništvu Grada. Također, primjene elemenata zelene infrastrukture za poboljšanje kvalitete prostora, života i rada u gradskim objektima te doprinosa dostizanju ciljeva klimatske neutralnosti.

Program razlikuje razdoblje do 2026. s ciljem korištenja sredstava iz Nacionalnog plana za oporavak i otpornost te razdoblje do 2030. u kojem se uvode i alternativni modeli nabave radi korištenja sredstava iz Višegodišnjeg financijskog okvira 2021.- 2027. Programom su obuhvaćene sve zgrade javnog sektora u vlasništvu Grada, a provedenim analizama potreba u sektoru zgradarstva ukazana je potreba planiranja financijskih sredstva od preko dvije milijarde kuna (iznos kapitalnih ulaganja za preko 100 zgrada na području Grada Zagreba) u razdoblju do 2030.

Gradski zastupnici jednoglasno su prihvatili i prijedlog zaključka gradonačelnika Tomaševića o prihvaćanju Ugovora o dodjeli bespovratnih sredstava za projekt "Solarizacija ustanova Grada Zagreba" koji se financira iz Financijskog mehanizma Europskog gospodarskog prostora za razdoblje od 2014. do 2021. u okviru provedbe Programa "Energija i klimatske promjene".

Navodi se kako Grad Zagreb, kao nositelj projekta, prihvaća sklapanje Ugovora s RH, Ministarstvom regionalnoga razvoja i fondova EU, kao upravitelja programa, o dodjeli bespovratnih sredstava za taj projekt. Gradonačelnik Tomašević je 7. prosinca 2021. donio Zaključak o prijavi projekta, a 27. travnja je izvršio izmjenu partnera na projektu te uz Grad kao prijavitelja, sudjeluju Zagrebački holding i Energy Farm International Foundation EFIF iz Norveške.

Cilj projekta je povećanje korištenja obnovljivih izvora energije u ustanovama i nekretninama kojima je vlasnik ili osnivač Grad Zagreb te na lokaciji nekretnine Podružnice Čistoće. Povećanje korištenja obnovljivih izvora energije ostvarit će se kroz implementaciju osam pilot projekata gdje će se u svrhu samoopskrbe izgraditi sunčane elektrane ukupne snage 1,43 MW. Ostvarit će se povećanje korištenja obnovljivih izvora energije za 1400 MWh uz smanjenje emisije CO2 od 222 tona/godinu. Razdoblje provedbe projekta je od 11. srpnja 2022. do 30. travnja 2024. (Hina)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
31. svibanj 2023 21:22