TOTALNI KOLAPS

ZAGREBAČKI HOLDING OD DANAS JE NIŽE OD SMEĆA Moody's mu snizio kreditni rejting

Zagreb, 140113.Ivo Covic, predsjednik uprave Zagrebackog holdinga odrzao je konferenciju za novinare na Trgu bana Jelacica povodom ciscenja preko 40 cm snijega koji otezava promet i radi probleme gradjanima.Foto: Dragan Matic / CROPIX
 Dragan Matić / CROPIX

LONDON/ZAGREB - Agencija Moody's snizila je kreditni rejting Zagrebačkog Holdinga s 'Baa3' na 'Ba2' slijedom nedavno sniženog rejtinga njegovog vlasnika Grada Zagreba, uvrstivši ga odmah na razmatranje radi eventualnog dodatnog sniženja.

Krajem prošlog tjedna Moody's je snizio kreditni rejting Grada Zagreba s 'Baa3' na 'Ba1', u paketu sa sniženjem rejtinga Hrvatske s 'Baa3' na 'Ba1'. Prognoza za rejting Hrvatske izmijenjena je iz negativne u stabilnu dok je prognoza za rejting Grada Zagreba izmijenjena iz stabilne u negativnu, i to zbog pritiska na gradske financije koji generira Zagrebački Holding.

Gradsko poduzeće ima sve više problema s likvidnošću a stanje dodatno otežavaju slaba profitabilnost i poveliki dug, navodi se u priopćenju objavljenom u ponedjeljak.

U protekle dvije godine likvidnost Zagrebačkog Holdinga pod velikim je pritiskom zbog velikog udjela kratkoročnog u ukupnom dugu i kamata na velika zaduženja povezana s provedbom opsežnog programa kapitalne potrošnje, ističe se u priopćenju.

MOODY'S OPET U AKCIJI Zagrebu i HBOR-u snižen kreditni rejting - sada je na razini 'smeća'! HEP na korak od spuštanja ocjene

Dodatni su razlog za sniženje rejtinga snažne institucionalne i financijske veze s Gradom Zagrebom, čija će kontinuirana potpora i dalje biti ključ za očuvanje krhke profitabilnosti gradskog poduzeća i njegova poslovanja.

Moody's je ujedno uvrstio novi rejting Zagrebačkog Holdinga na razmatranje radi dodatnog sniženja u očekivanju njegova poslovnog izvješća za 2012. i prognoza za tekuću i naredne godine. Procjena bi trebala trajati tri mjeseca a u fokusu su dodatni poslovni i likvidnosni pritisci povezani s izmijenjenim makrogospodarskim i financijskim prilikama.

Agencija bi mogla podići rejting Zagrebačkog Holdinga ako povisi rejting Grada Zagreba, ali samo pod uvjetom značajnog poboljšanja financijskih rezultata i likvidnosti i održivog smanjenja duga.

Analogno bi rejting mogao biti dodatno snižen u slučaju dodatnog sniženja rejtinga Grada Zagreba. Mogući okidači za sniženje mogle bi biti i "negativne izmjene institucionalnog i financijskog okvira u kojem Zagrebački Holding posluje", te dodatno pogoršanje poslovnih rezultata i likvidnosti i povećanje duga.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 14:40