OŠTEĆENI I STROPOVI

ZAGREBAČKI MUZEJI POČINJU POPISIVATI ŠTETU Potres u MSU izazvao poplavu u izložbenim prostorima, voda nanijela štetu nekoliko predmeta

 Darko Tomas / CROPIX

Iako će se egzaktni podaci o ukupnoj šteti znati tek nakon detaljnijih i stručnih izvida, zagrebački muzeji počinju popisivati štetu koju su pretrpjeli ni MSU u Novom Zagrebu nije pošteđen, gdje je potres uzrokovao poplavu.

Iz MSU-a su izvijestili da su se uslijed potresa aktivirali protupožarni sprinkleri koji su izazvali poplavu u izložbenim prostorijama, voda je oštetila stropove i podove te nanijela štetu nekoliko predmeta.

Umjetnine ugrožene od poplave su dislocirane i na njima su vidljive manje promjene.

Oštećeno je nekoliko skulptura uslijed podrhtavanja tla, no osim nekoliko pomicanja umjetnina u depoima, stanje je bez promjena.

U prizemlju Muzeja znatno je oštećen cigleni zid, kao i na više mjesta u prizemlju, MSU dućanu, podrumu, stubišnim vertikalama te u uredskom dijelu. Primijećeno je dodatno značajno slijeganje južnog platoa.

MSU u svojim zbirkama ima više od 12 tisuća djela domaćih i inozemnih umjetnika, koja su sakupljana više od pola stoljeća – od osnutka Muzeja 1954. godine.

U novozagrebačkoj zgradi Muzej djeluje od prosinca 2009. i s oko 15 tisuća četvornih metara trenutno je najveći muzejski objekt u Hrvatskoj i jedan od rijetkih namjenski sagrađenih muzeja u zemlji.

Oštećena skulptura Miroslava Šuteja iz 1968.

Prema izvješću koje je nakon prvog obilaska Moderne galerije, smještene u Vraniczanyjevu palaču, sastavio ravnatelj Brano Franceschi, štete su manje od onih u nekim drugim muzejima u centru grada.

Reprezentativni dio fundusa Muzeja zbog postava izložbe "Ikonografija grada II." pohranjen je na drugom katu zagrade i na umjetninama nema vidljive štete, osim skulpture Miroslava Šuteja "Bum-Bum" iz 1968., koja je pala i djelomično slomila, kao i mobila Aleksandra Srneca, koji je pao s postamenta i za pretpostaviti je da je oštećen.

Na umjetničkim djelima Vatroslava Kuliša, čija se izložba postavlja, nema oštećenja.

Fasada zgrade s ulične strane doima se u dobrom stanju, dok na fasadi s dvorišne strane ima manjih oštećenja. Masivni dimnjak s dvorišne strane izrazito je oštećen te prijeti njegov pad pa ga treba hitno ukloniti i sanirati.

U zgradi su popucali zidovi te je na pojedinim mjestima došlo do pada žbuke, naročito na prvom katu i na stubištu.

Najveća oštećenja na ukrasnom vijencu, tamburu i kupoli vidljiva su u Ovalnoj dvorani, gdje je uz komade žbuke otpalo i nekoliko cigli, te na nadsvođu predvorja. Doima se da su podovi najšireg raspona - predvorje i Ovalna dvorana - ulegli.

Iz Moderne galerije kažu da je nužna evaluacija statike zgrade, posebno mosta izgrađenog preko predvorja tijekom posljednje rekonstrukcije.

Uredski prostori na katu zagrade pretrpjeli su minimalna oštećenja.

U Studiju Moderne galerije "Josip Račić " vidljiva su oštećenja žbuke.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 00:43