KAPITALNI PROJEKTI

Zagrebački SDP prihvatio novi sporazum s Možemo: ‘To je poruka i za suradnju ‘širu od Zagreba‘‘

Kolarić je rekao i kako nema ništa protiv kandidirati se za dužnost predsjednika zagrebačkog SDP-a

Zagreb, 051122.
Trznica Gajnice.
Javno zdravstvo Grada Zagreba nastavlja svoj povratak korjenima akcijom Sajam zdravlja, Stampar u tvom kvartu, a ovaj put djelatnici su provjeravljali zdravlje gradjana i savjetovali ih u Gajnicama.
Na fotografiji: Branko Kolaric.

 Darko Tomas/Cropix

Gradski odbor SDP-a Zagreba jednoglasno je prihvatio prijedlog sporazuma o suradnji s Možemo, koji će biti potpisan sredinom sljedećeg tjedna, izvijestio je u četvrtak vršitelj dužnosti predsjednika zagrebačkog SDP-a Branko Kolarić.

"Sporazum o suradnji jednoglasno je prihvaćen na razini Gradske skupštine, vijeća gradskih četvrti i vijeća mjesnih odbora i time je SDP Zagreba dao snažnu i jasnu političku poruku", potvrdio je Kolarić za Hinu.

Naglasio je da je to poruka i za suradnju "širu od Zagreba".

Kolarić, dosad v.d. predsjednika Gradske organizacije SDP-a Zagreba, rekao je i kako nema ništa protiv kandidirati se za dužnost predsjednika zagrebačkog SDP-a.

Ocijenio je da je da su pregovori s Možemo prošli u "suradljivom, otvorenom i konstruktivnom ozračju", a završit će sredinom sljedećeg tjedna kada će se potpisati sporazum.

Dogovoreni kapitalni projekti, ali i oni manji

U sporazumu su, kako je rekao, dogovoreni kapitalni projekti, ali i manji projekti, izvan sporazuma.

Neslužbeno se doznaje da novi sporazum ima sedam cjelina i njime se SDP i Možemo obvezuju da će provesti projekte važne za poboljšanje kvalitete života svih građana, piše "Večernji list".

Njime partneri, uz ostalo, obećavaju reorganizirati Gradsku upravu, ustanove, Zagrebački holding i druga trgovačka društva i povećati transparentnost zapošljavanja.

Uspostavit će sustav gradske riznice, postaviti antikorupcijska platforma za prijavljivanje svih nepravilnosti i nezakonitosti rada gradske uprave i gradskih trgovačkih društava, ali i ukinuti agencijski rad.

Među ostalim, namjeravaju izraditi dugoročan plan prometnog razvoja Grada te realizirati dva podvožnjaka ispod željezničke pruge, kao i kapitalne projekte poput knjižnice Paromlin i Doma sportova.

Prema sporazumu, u planu je i gradnja javnih stanova za najam u Podbrežju. Širit će se i kapaciteti vrtića i povećati investicije u energetsku obnovu.

Tu je i unaprjeđenje sustava domova zdravlja, a obećavaju osigurati i nove smještajne kapacitete za starije osobe.

U kategoriji Zeleni grad obećavaju povećati udio recikliranog i kompostiranog otpada te osigurati preduvjete za zatvaranje odlagališta Prudinec- Jakuševec. Žele realizirati i Program sunčanih krovova.

Također se obvezuju poboljšati pristupačnost grada osobama s invaliditetom, suzbijati rodno uvjetovano nasilje prema ženama i LGBTQ+ osobama, aktivno promovirati rodno osjetljive lokalne politike, suzbijati menstrualno siromaštvo.

Odsada - redovite koordinacije

Sporazum podrazumijeva i evaluaciju provedbe projektnih prioriteta, a sve strane trebale bi se usuglasiti i da će na razinama mjesnih organizacija i gradskih četvrti bolje surađivati, odnosno održavati redovite koordinacije, s obzirom na to da je jedan od glavnih prigovora koji se iz SDP-a mogao čuti prema Možemo da ih o gotovo ničemu ne konzultiraju.

Koalicijski sporazum između dviju stranaka koje imaju većinu u Gradskoj skupštini raskinut je u rujnu prošle godine odlukom zagrebačkog SDP-a na čijem je čelu tada bio Viktor Gotovac.

Ubrzo nakon toga, Gotovac je isključen iz stranke, a vođenje gradskog ogranka preuzeo Kolarić do unutarstranačkih izbora.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
09. ožujak 2023 13:39