PUNO ZARAŽENIH

Zagrebački stožer Nacionalnom će predložiti restriktivne mjere, doznali smo što nas čeka

Maske će biti obavezne u svim zatvorenim i otvorenim prostorima, pa čak i u teretanama
 Damjan Tadić/Cropix

Drastično pogoršanje epidemiološke situacije najvidljivije je u Gradu Zagrebu. U samo 24 sata broj novozaraženih porastao je za 161, a, kako doznajemo, sutra bi mogao biti oko 200.

U tom periodu Hrvatska je zabilježila 457 novih dijagnoza, a dan prije postignut je rekordni broj od 542. Danas je bilo i 10,3 posto pozitivnih od svih testiranih: prema Europskom centru za prevenciju i suzbijanje zaraznih bolesti (ECDC), sve iznad tri posto smatra se lošom situacijom.

S obzirom na naglo pogoršanje, tijekom vikenda peglaju se nove mjere, koje na nacionalnoj razini znače uvođenje obveznih maski u zatvorenom, ali ne, primjerice, u teretanama, te ograničavanje broja osoba na okupljanjima.

Maske bi, prema najavama, trebale biti obavezne i na otvorenom gdje se okuplja više ljudi, a nije moguće osigurati fizički razmak. Grad Zagreb, koji jedini do sada nije imao propisane mjere, također priprema mjere koje će predložiti Nacionalnom stožeru.

Metropola, predložit će, doznajemo, najrestriktivnije mjere. Tako će prema Nacionalnom stožeru ići zahtjev da maske budu obavezne u svim zatvorenim i otvorenim prostorima, pa čak i u teretanama. Također, traži se da svi ugostiteljski objekti, a ne samo noćni klubovi, rade najkasnije do 24 sata.

Što se tiče smanjenja broja ljudi na događajima, zagrebački epidemiolozi se još usuglašavaju oko maksimalnog broja. Ovih dana se radi i detaljan plan za blagdan Svih svetih, vezano za prijevoz i održavanja misnih slavlja. Strah predstavlja i novo manje žarište, služba u jednoj zagrebačkoj crkvi u kojoj se zarazilo osam osoba.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. veljača 2024 00:35