‘LJUBAVNA TURA‘

Zagrebački ZOO na Valentinovo parovima naplaćuje samo jednu ulaznicu

U Ljubavnim turama edukatori će posjetiteljima razotkriti najveće zavodnike u životinjskom svijetu, ali i koju životinjsku vrstu krasi vjernost

Zoološki vrt u Zagrebu

 Vanesa Pandzic/Cropix

Na dan zaljubljenih,14. veljače ljubavni parovi će u zagrebački Zoološki vrt moći ući plaćajući samo jednu ulaznicu, a posjetitelje očekuju "Ljubavne ture" u kojima će im edukatori razotkriti neobične ljubavi u životinjskom svijetu.

U Ljubavnim turama edukatori će posjetiteljima razotkriti najveće zavodnike u životinjskom svijetu, ali i koju životinjsku vrstu krasi vjernost, a kojoj za dobivanje potomstva ne treba druga strana.

Posjetitelji koji dođu u paru moći će od subote do ponedjeljka ući po cijeni jedne ulaznice, izvijestio je zagrebački ZOO, napominjući da sastav para nije definiran, to jest podrazumijevaju se dvije osobe.

Među neobične ljubavne parove zasigurno spadaju crnokljuni tukani kojima ljubav prolazi kroz želudac pa zato tijekom udvaranja mužjak hrani ženku, a dok među njima frcaju prve iskre međusobno uređuju perje.

Vjernošću se diče i kudravi nesiti, poznati i kao dalmatinski pelikani čijim mužjacima, žuti kožni nabori ispod kljuna postaju jarko crveni dok traže ljubav svog života.

Bez odgovarajućeg perja u potragu za mladom ne idu mužjaci madagaskarskih pletilja koji za vrijeme parenja dobivaju žarko crveno, narančasto ili žuto perje. No, ženki fizički izgled mužjaka nije dovoljan za sudbonosno "da" pa joj mužjak plete gnijezdo da bi je osvojio.

Mužjaci mare pravi su kavaliri i svojim izabranicama ostaju vjerni dok ih smrt ne rastavi. No, ljubavi najčešće prethodi borba pri čemu mužjak ne prihvaća odbijanje, a ako ga ženka ignorira, lovi je za šiju dok ga ne prihvati.

Dvogrbi devani, baš kao i afrički lavovi, žive u poligamnim zajednicama. Dominantni mužjak pari se sa svim ženkama u krdu, a kako bi bile samo njegove, štiti ih od drugih mužjaka lutalica.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. travanj 2024 13:43