PRAZNA GRADSKA BLAGAJNA

Zagrebu duguju 416 milijuna kuna za komunalne doprinose

Dugovi se pokušavaju naplatiti još od 1998., a među dužnicima se nalaze Agrokor, podružnice Holdinga pa i sam Grad
 Davor Pongračić/CROPIX

Grad Zagreb ima više od 416 milijuna kuna nenaplaćenih dugova koje mu duguju nekoliko stotina pravnih i fizičkih osoba za komunalne doprinose, piše portal Zagrebancija.com .

Isti je portal došao u posjed dokumenata koji to potvrđuju te iznenađujuće dugog popisa dužnika među kojima se nalaze Agrokor Ivice Todorića, Zagrebačka nadbiskupija, razna ministarstva, podružnice Holdinga i brojni drugi.

O koliko se velikom iznosu radi dovoljno govori činjenica da Zagrebu u proračunu za slijedeću godinu nedostaje oko 300 milijuna kuna. S pokrićem ovih dugova, koje Grad bezuspješno pokušava naplatiti od 1998. godine, proračun za 2010. bi bio čak i u plusu.

- Rješavanje tih postupaka traje i traje. Za 2006. imamo 645 opomena i 469 ovrha, za 2007. imamo 518 opomena i 245 ovrha, za 2008. 416 opomena i 92 ovrhe, a za 2009. godinu 680 opomena i 361 ovrhu - objašnjava Božidar Merlin iz Gradskog ureda za izgradnju Grada.

Kako bi riješio ove dugove spomenuti je Ured na prošloj sjednici Odbora za statut Gradske skupštine predložio dopunu odluke o komunalnom doprinosu.

Tom bi dopunom obveznik komunalnog doprinosa, koji ima nepodmirene obveze komunalnog doprinosa, ukoliko želi graditi novi objekt, za taj objekt komunalni doprinos trebao platiti odjednom i to u roku od osam dana od pravomoćnosti rješenja.

- Dugovi su nas ponukali da izradimo bolju naplatu komunalnog doprinosa. Tako bi natjerali investitore da plate stare obaveze kako bi mogli krenuti u nove - ističe Merlin.

Zanimljivo je međutim kako će tom odlukom Grad natjerati sam sebe da pokrije vlastite dugove. Naime, na popisu se dužnika nalazi i sam Grad Zagreb.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. svibanj 2024 05:26