ŠTO SE DOGAĐA?

Zagrepčane nakon povratka s godišnjih dočekalo neugodno iznenađenje: ‘Strašno, ima ih milijardu!‘

‘Ne znam što bih vam rekla, i meni smeta. Ima milijardu komaraca i trava je do struka‘
 Boris Kovacev/Cropix

Nakon povratka s godišnjih odmora, Zagrepčane su dočekale zarasle javne površine i rojevi komaraca. Redakcijski telefon užaren je jer građani ne uspijevaju od nadležnih dobiti informacije kad će Zrinjevac početi košnju.

I zaista, napravili smo mini turu po Zagrebu, a trava je na mnogim mjestima viša od prosječnog trogodišnjaka. Psima je, dakle, prolaz nemoguć!

Službeni upit poslali smo Gradu Zagrebu, a već uobičajeno, odgovor nismo dobili.

Zato smo i mi kao i građani nazvali dežurni telefon na kojem je osoba s druge strane iskreno kazala da zna da je trava nepokošena, da je tako i kod njezine zgrade.

image
Boris Kovacev/Cropix

- Ne znam što bih vam rekla, i meni smeta. Ima milijardu komaraca i trava je do struka. To su vam sad neki novi pravilnici i mi pojma nemamo kada će se, hoće li se i gdje pokositi - kaže glas s druge strane. Nakon nekoliko prespajanja i više službenika, svi su davali isti odgovor, "ne znamo" i "valjda će brzo zahladiti" pa da trava sama nestane...

- Osoba zadužena za košnju je na godišnjem, ima neku zamjenu, ali ostavite broj telefona i lokaciju gdje treba pokositi, pa ako što uspijemo, javimo vam - rekla je zadnja zaposlenica u nizu koja nema odgovor.

image
Boris Kovacev/Cropix

Prema ovome ispada da bi građani trebali zvati i objašnjavati Zrinjevcu što je javna površina za koju se trebaju pobrinuti.

Ista situacija dogodila se i u lipnju, no gradonačelnik Tomislav Tomašević je tada pokušao kazati da oni ne održavaju privatne, nego samo javne površine, što je logično, ali po današnjoj slici Zagreba, čini se da javne površine ne postoje.

- Zrinjevac održava 12 milijuna kvadrata zelenih površina, ali samo javnih površina. Privatne površine ne održava. Kad vidite nepokošene nasipe uz željezničku prugu, njima upravljaju Hrvatske željeznice. Kad vidite od nasipa onaj prostor, zeleni koridor uz Savu, to je u režiji Hrvatskih voda. U svibnju je palo više kiše, četiri puta više nego inače, a kosilice koje smo naslijedili ne mogu u tim uvjetima kositi travu... Međutim, da se to ne bi događalo u budućnosti, kupit ćemo nove kosilice koje će moći kositi i vlažnu travu, i po kiši, da se to više nikad ne ponovi - rekao je Tomašević, ali iako nije bilo kiše - ponovilo se!

image
Boris Kovacev/Cropix
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. travanj 2024 21:12