NOVI TRENDOVI

Zagrepčani napuštaju centar, traže se tereni i kuće na periferiji, evo kakva je stvar s cijenama

Rijeka, Osijek, Split, Pula i Zadar su drugi gradovi u kojima se u posljednje vrijeme najviše pretraživala ponuda stanova za prodaju
 Tomislav Kristo/Cropix

Tijekom karantene, kada je gospodarstvo bilo zaključano, tržište nekretnina gotovo je stalo. Nakon otvaranja - zanimanje za nekretninama u Hrvatskoj opet raste. Stanje na tržištu kod nas - sada bi se, kažu upućeni, moglo opisati kao gotovo normalno, s obzirom na to da je potražnja poprilična, dok je istodobno u ponudi znatno manje kvalitetnih nekretnina nego što se traži.

Uz Zagreb - Rijeka, Osijek, Split, Pula i Zadar gradovi su u kojima se u posljednje vrijeme najviše pretraživala ponuda stanova za prodaju.

Dopredsjednik Udruženja poslovanja nekretninama pri Hrvatskoj gospodarskoj komori Borislav Vujović rekao je za HRT da su nekretnine u centru Zagreba postale neatraktivne zbog potresa.

Istaknuo je da je atraktivna lokacija zgrada, ali ne i one same. Vujović je kazao da je oko 500 eura niža tražena cijena nego što je bila prije 15. ožujka.

- S tim treba uzeti u obzir da novijim zgradama u centru je cijena stabilna, te su atraktivnije nego što su bile ranije. Cijena im i raste, ali s obzirom na to da ih je manje, ne utječu na cijene u centru - kazao je.

Vujović je dodao da ljudi koji su preživjeli potres u Zagrebu žele ići izvan grada, te traže zemljišta da sami naprave kvalitetne i sigurne kuće.

Naglasio je da je i koronavirus utjecao na odlazak iz samog centra Zagreba.

- Povećan je interes za perifernim lokacijama, te za kućama i zemljištima na takvim lokacijama - kazao Vujović.

Istaknuo je da nije narasla cijena na tim lokacijama toliko, koliko se sada zemljišta i kuće prodaju na njima.

- Promet kuća je bio puno manji nego što je danas. Ipak se danas situacija promijenila - kazao je.

Što se tiče obale, rekao je da je veliki interes stranaca za kupnjom nekretnina.

- Ove godine je apsolutno bilo potražnje, dolaze naši tradicionalni kupci Slovenci, Austrijanci i Nijemci i traže nekretnine - kazao je Vujović.

Dodao je da stranci ne traže samo apartmane prvi red do mora nego i kuće u izolaciji. Vujović je rekao da se kolaps tržišta nije dogodio, ali da se ne očekuje ni rast.

Kazao je da oni koji mogu iskoristiti subvencioniranje kredita preko APN-a neka to iskoriste. Naglasio je da je sada drugačija situacija nego 2008. jer imamo povijesno niske kamate na štednju te na kredite.

- Teško je uspoređivati situaciju onda i sada - kazao je Vujović za HRT.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. listopad 2021 03:48