DIJELIT ĆE IH POŠTARI

ZAGREPČANIMA DANAS STIŽU ŽUTE VREĆE ZA OTPAD Evo što se u njih smije stavljati, a što je strogo zabranjeno...

 
 Goran Mehkek / CROPIX

Stanari zagrebačke Trešnjevke u srijedu će među prvima dobiti nove vreće za odlaganje plastične i metalne ambalaže, obavijestili su u utorak iz Zagrebačkog holdinga. Nakon toga slijedi podjela obiteljskim kućama u ostalim gradskim četvrtima, a pakete žutih vreća dijelit će poštari.

U paketima je 13 besplatnih vreća volumena 60 litara koje bi trebale biti dovoljne za razdoblje od šest mjeseci, odnosno dvije za svaki mjesec. Kada se napune, građani ih mogu odlagati pokraj spremnika za miješani komunalni otpad, a odvoz počinje od 1. svibnja i provodit će se dva puta mjesečno. Vrijeme primopredaje na dan odvoza je između 14 i 22 sata, a u užem centru grada bit će u noćnim satima.

Kako stoji na stranicama Zagrebačkog holdinga, u žute vreće odlažu se plastične boce, čaše, vrećice, zatim konzerve od hrane i limenke od pića, tetrapak te različiti drugi plastični proizvodi, a u njih se ne stavljaju tapete, stiropor, spužve, laminat, kabeli, boce i limenke pod tlakom, četkice za zube, kišobrani, plastika, opasni otpad te slični predmeti.

U slučaju da građani potroše sve vreće, plastičnu i metalnu ambalažu mogu odlagati na obližnjem zelenom otoku, točnije u žutom spremniku, ili u reciklažnim dvorištima. Kako su naveli u Holdingu, žute vreće prvo će dobiti građani u obiteljskim kućama, a potom stanari zgrada.

Na ovaj način Čistoća namjerava smanjiti broj pretrpanih kontejnera za plastiku, ali i osigurati da što manje dođe do miješanja ambalaža za kasniju oporabu. Podsjećamo, prije dva mjeseca počela je i podjela spremnika za biootpad, koja je u tijeku, čime od danas pojedini građani na svojem kućnom pragu mogu odvajati papir, biootpad i, po novome, plastiku i metal.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 21:27