NEVJEROJATAN SLUČAJ

Zagrepčanin se vratio kući nakon posjeta doktoru i od šoka se srušio: ‘Pogledajte što su mi napravili...!‘

Obitelj smatra da je cilj bio zastrašiti Sinišu i kuću učiniti neupotrebljivom, kako bi morao iseliti. Problem je što on nema gdje

Siniša Hunjak

 Damir Krajac/Cropix

Šok koji je Zagrepčanin Siniša Hunjak doživio kada se u petak oko podneva vratio s redovitog liječničkog pregleda u svoj dom u ulici IV.Stara Pešćenica 9 bio je toliki da se trenutno srušio i udario glavom o tlo i lakše se ozlijedio.

Naime, rodna kuća u kojoj živi već 57 godina svog vijeka potpuno je devastirana. Izbijena su protuprovalna vrata i prozori, maljevima je srušena veranda, a od siline udaraca popadao je dio crjepova s krovišta. Naknadno je shvatio i da mu nedostaju neki kućanski aparati, poput električnog rešoa, isprevrtane su mu stvari, otuđena posteljina, lijekovi koje pije radi dijabetesa i depresije... Siniša je psihijatrijski bolesnik, čovjek zaostao u razvoju, kojem je zbog toga oduzeta poslovna sposobnost te mu je sestra zakonska skrbnica, a o njemu brine i Centar za socijalnu skrb. Kaže kako je od susjeda doznao da su, dok ga nije bilo, pred kuću u kojoj živi kao zaštićeni najmoprimac stigla četiri kombija te manji bager.

‘Tu uredno živim‘

- Znamo da je kuća predviđena za izvlaštenje i rušenje, navodno za potrebe dogradnje osnovne škole. Oko toga se vodi postupak, ali nitko nije najavio rušenje. Uredno živim tu, plaćam sve račune, električna energija još je spojena, a oni su krenuli rušiti - u nevjerici nam govori Siniša kao i članovi njegove obitelji.

image

Siniša Hunjak i devastirana kuća

Damir Krajac/Cropix

Dok razgovaramo na dvorištu kuće koja izgleda kao da ju je netom pogodila granata, iz susjedne kuće članovi obitelji 95-godišnje susjede iznose bijelu tehniku i druge vrijedne stvari. Naime, u akciji rušenja oštećena je i kuća u kojoj živi gospođa, inače teško bolesna i trenutno se nalazi u bolnici. Popucali su prozori na njenoj kući pa se obitelj boji da će netko doći i ukrasti dragocjenosti.

Sinišina nećakinja Martina pokazuje nam snop papira iz kojih nedvojbeno proizlazi da je Siniša nasljednik stanarskog prava još od sada pokojne majke Štefanije i oca Stjepana, te uživa status zaštićenog stanara za što uredno plaća stanarinu. Riječ je o katastarskoj čestici 2030., koja je podijeljena na desetak vlasnika, među kojima je i tvrtka Altus projekti, odnosno njezina "tvrtka majka" BMP Residence u vlasništvu poduzetnika Miodraga Borojevića, poznatog kao člana Nadzornog odbora Konzuma, Fortenove grupe, PIK Vrbovca, kao i niza drugih poduzeća, koji se, kako su pisali mediji, prošle godine nalazio i pod istragom DORH-a i Porezne uprave zbog spornih pozajmica. No, nejasno je tko je i zašto započeo rušenje dok Siniša u kući i dalje živi, bez ikakve najave, dokumenta...

image

Siniša Hunjak i devastirana kuća

Damir Krajac/Cropix

- U Gradu sam bio više puta na sastancima i znam da je to zemljište predviđeno za gradnju. Rečeno mi je da će mi Grad osigurati adekvatni smještaj te da ću biti obaviješten kada će doći do rušenja, no nitko me ništa nije obavijestio niti su mi pronašli smještaj - govori nam Siniša koji je u utorak podnio i hitni zahtjev Gradu za stambeno zbrinjavanje. Obitelj smatra da je cilj bio zastrašiti Sinišu i kuću učiniti neupotrebljivom, kako bi morao iseliti. Problem je što on nema gdje, vikend je proveo kod sestre koja nema uvjeta za trajno zbrinjavanje, noć s ponedjeljka na utorak proveo je kod nećakinje, a sam nema novca kako bi unajmio ili kupio stan.

‘Nisam naložio rušenje‘

Obitelj smatra kako je za rušenje odgovoran poznati poduzetnik, vlasnik tvrtke Castrum nekretnine, Vlado Leko. Naime, kuća dijeli dvorište s oronulom prizemnicom u kojoj je donedavno živjela obitelj s osmero djece koja je, kako su se pohvalili, od Leke dobila smještaj na Sveticama. Leko tvrdi da s rušenjem Sinišinog dijela nema nikakve veze.

- Ja sam samo obaviješten preko aktivista i romskog zastupnika Veljka Kajtazija o toj obitelji, majka s djecom, muž je u zatvoru, teška ljudska priča. Odlučio sam pomoći i dao sam im smještaj, kupio frižider i male aparate, želio sam im olakšati jer mi je bilo žao. Zvala me i obitelj Hunjak, mislio sam da me zovu jer žele da i njima pomognem, a oni zapravo misle da sam ja naložio rušenje, no to nije točno. Ja na tom zemljištu nemam nikakve poslovne interese niti namjere. To je, uostalom, gradsko vlasništvo - rezolutan je Leko.

image

Siniša Hunjak i devastirana kuća

Damir Krajac/Cropix

Veze s rušenjem nemaju, kažu, ni u Graditelju svratišta d.o.o., koje se našlo" pod sumnjom" susjeda jer je njihov kombi bio na lokaciji u trenutku događaja, ali sasvim drugim poslom.

Kontaktirali smo i zagrebačku policiju, koja je potvrdila postupanje na adresi, no kažu kako nisu zatekli radnike kao ni utvrdili elemente prekršaja ili kaznenog djela.

- Policijski su službenici kroz obavljene razgovore došli do saznanja da su građevinski radnici započeli s uklanjanjem derutnog, neadekvatnog za život objekta na predmetnoj adresi, a što je rješenjem naloženo od strane Grada Zagreba. Nadalje napominjemo da za vrijeme postupanja policije građevinski radnici nisu zatečeni, dok isto tako nisu utvrđeni elementi kaznenog djela kao niti prekršaja - rekli su nam u PUZ-u.

Iz Grada tvrde: - Grad Zagreb na lokaciji Ulica IV Stara Peščenica 9 nije srušio niti jednu nekretninu niti je demolirao. Grad Zagreb rješava imovinsko-pravne odnose na predmetnoj lokaciji u svrhu izgradnje Osnovne škole Dragutina Kušlana.

Tvrtka BMP Residence zasad se nije očitovala.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. travanj 2024 08:31