LUKA KORLAET

Zamjenik gradonačelnika Zagreba: ‘Antifašizam je nastao u cilju očuvanja mira i demokracije‘

Grad Zagreb tradicionalno podupire djelovanja na očuvanju nasljeđa antifašizma, kazao je Korlaet
Zamjenik gradonačelnika Luka Korlaet
 
 Nera Simic/Cropix

Antifašistička liga RH obilježila je u utorak Dan antifašističke borbe i 80. obljetnicu antifašističkog ustanka u Hrvatskoj, a zamjenik gradonačelnika Zagreba Luka Korlaet rekao je da je taj svjetski pokret nastao zbog očuvanja mira i demokracije, istaknuvši doprinos Zagreba u tome.

"Danas ponosno možemo reći da je na ovim prostorima među prvima organiziran otpor fašizmu, a antifašistički borci koji su dali svoj život i danas su s nama kao simbol slobode i otpora. Novi naraštaji moraju spoznati da je antifašizam svjetski pokret, nastao kao reakcija na fašizam u cilju očuvanja mira i demokracije, štiteći ljudska prava i slobode", rekao je Korlaet na skupu održanom na Trgu žrtava fašizma.

Dan antifašističke borbe obilježava u znak sjećanja na 22. lipnja 1941. kada je u Brezovici pokraj Siska, osnovan prvi sisački partizanski odred - prvi antifašistički odred u Hrvatskoj i među prvima u Europi.

image
Obilježavanje Dana antifašističke borbe na Trgu žrtava fašizma
Nera Simic/Cropix

U postrojbama Narodnooslobodilačke vojske bilo je oko 230.000 boraca iz Hrvatske, a prema posljednjim podacima oko 50.000 Zagrepčana. S velikom je sigurnošću utvrđeno da je oko 8000 Zagrepčana poginulo u jedinicama NOP-a, dok je više od 26.000 stradalo od fašističkog terora tijekom četiri godine rata, naveo je Korlaet.

Podsjetio je da je ovdje sastavljen legendarni 10. zagrebački korpus, a doprinos Zagreba antifašističkoj borbi, naveo je Korlaet, vidi se u tome da je 'svaki četvrti stanovnika sudjelovao u borbi ili drugim oblicima antifašističkog djelovanja'.

Grad Zagreb tradicionalno podupire djelovanja na očuvanju nasljeđa antifašizma, između ostalim, i financijskim potporama, programima i djelovanju, pokroviteljstvima te uređenjem prostora Saveza antifašističkih boraca, uređenjem spomen obilježja stradalima od fašističkog terora i spomenika žrtvama holokausta te sudjelovanjem u komemorativnim programima, dodao je.

image
Obilježavanje Dana antifašističke borbe na Trgu žrtava fašizma
Nera Simic/Cropix

"Naša borba za pravednije društvo, društvo koje na prvo mjesto stavlja ljudska prava, koje je protiv rasne mržnje, segregacije i svakog oblika agresije, povijesna je borba koja teče i dalje radi prosperiteta ovoga grada i ove zemlje za nove generacije koje dolaze. Zagreb će zauvijek biti nepokoreni grad", poručio je Korlaet okupljenima, čestitavši im Dan antifašističke borbe.

Pusić: Danas je utakmica, a svi su pričali o antifašizmu

Predsjednik Antifašističke lige RH i organizator obilježavanja Zoran Pusić podsjetio je na današnje obilježavanje Dana antifašističke borbe u Brezovici i govore premijera Andreja Plenkovića i predsjednika Republike Zorana Milanovića, koji su istaknuli važnost što je Hrvatska u antifašističkoj borbi izašla kao pobjednica.

No, Pusić smatra da je u govorima političara izostala jedna stvar.

image
Zoran Pusić
Nera Simic/Cropix

Dodao je da s pravom možemo biti ponosni na taj dio povijesti Hrvatske - narodnooslobodilačku borbu, rekavši kako je "malo čudno da se u svemu tome ne spominje ime čovjeka koji je u svijetu bio simbol te narodnooslobodilačke borbe. Ako tu borbu vrednujemo kao nešto izuzetno pozitivno, teško je Josipa Broza Tita ne vrednovati isto tako", ustvrdio je Pusić.

Prema Pusićevu mišljenju za Zagreb je 'važno na simboličnom nivou da ima jedan trg koji nosi njegovo ime'.

Okupljenima na Trgu žrtava fašizma su se obratili i bivši predsjednik Stjepan Mesić, redateljica Dana Budisavljević te predsjednik VeDRA-e Ranko Britvić.

image
Stjepan Mesić
Nera Simic/Cropix

Na obilježavanju su bili prisutni i veleposlanici iz Izraela, Rusije, Njemačke, Norveške te predstavnici naroda žrtava, odnosno organizacija - Ognjen Kraus ispred Židovske općine i Milorad Pupovac ispred Srpskog narodnog vijeća.

U kulturno-umjetničkom programu sudjelovali su Urša Raukar i Vili Matula koji su izveli recital te zbor Hor koji je izveo pjesme "Na Kordunu grob do groba", "Bilećanka", i "Bella Ciao".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
08. travanj 2024 06:23