TOMISLAV TOMAŠEVIĆ

‘Žao mi je zbog ostavke Šimundić, stvarala se hajka. Ništa od nepravilnosti nije dokazano. Što to govori o društvu?‘

Zagrebački gradonačelnik i zamjenici predstavili su nove podzemne spremnike za otpad

 Tomislav Tomašević i Luka Korlaet

 Goran Mehkek /Cropix

Zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević i zamjenici Danijela Dolenec i Luka Korlaet predstavili su nove podzemne spremnike za otpad te nove značajke aplikacije "RazvrstajMojZG".

Riječ je o aplikaciji koja građanima treba dati uvid u raspored odvoza svih vrsta otpada po adresi korisnika te pružiti informacije o reciklažnim dvorištima, kao i omogućiti jednostavan pristup ostalim korisnim informacijama vezanim uz prikupljanje i odvoz otpada.

"Prošlo ljeto smo preko Holdinga pozvali zainteresirane tvrtke da predstave svoje podzemne spremnike na nekoliko lokacija u Zagrebu i javilo se nekoliko tvrtki. Prvi je bio set podzemnih spremnika u Masarykovoj ulici i ovih dana smo čekali da druge dvije zainteresirane tvrtke dostave svoje zajedno s pripadajućim čip karticama kako bi i oni bili ugrađeni na Ilirskom trgu i na Kaptolu. Za sada je devet podzemnih spremnika na tri lokacije u sklopu ovog pilot projekta u funkciji i koriste ih građani za odlaganje otpada. Cilj je da podzemni spremnici zamijene zelene otoke‘‘, kazao je Tomašević, a prenosi Dnevnik.hr.

Najavio je da idući mjesec kreće ugradnja ostalih spremnika koji su dio ovog pilot projekta, a u rujnu i listopadu ide ugradnja i na ostalim lokacijama pa će se na nekim lokacijama stavljati tri, a na nekima četiri podzemna spremnika.

Tko jednom u pet mjeseci ode u reciklažna dvorišta, dobit će paket vrećica

‘‘Razvrstaj MojZG preporučam svima, imam je dvije godine i svaki se mjesec unaprjeđuje i ova aplikacija vam šalje push notifikacije kako bi mogli taj dan na vrijeme iznijeti smeće koje je po rasporedu‘‘, kazao je Tomašević i istaknuo da se aplikaciju i dalje sustavno razvija.

Istaknuo je i da građani imaju dodatnu blagodat: ‘‘Ako građani barem jednom u pet mjeseci odu u reciklažno dvorište i odnesu glomazni otpad, ostvarit će pravo na pakiranje besplatnih ZG vrećica.‘‘

"Broj odvoza i učestalost su sad potpuno točni", rekao je Tomašević i pojasnio: "Dobit ćete notifikaciju. Vi ne morate više barkod s računa nositi na reciklažno dvorište. Mi smo to uveli da tvrtke ne odlažu besplatno svoj otpad. To je usluga isključivo za građane. Sad više ne morate nositi barkod, on je spremljen u aplikaciji. Ovo pravo za besplatne vrećice ste mogli i do sada ostvariti, ali sad aplikacija sve točno prati pa je lakše", rekao je.

Osvrnuo se i na primjer Ljubljane. "U Ljubljani su podzemni spremnici. Mediji su tamo išli i govorili da je to uzor model. Mi to sad radimo. Ljubljana ima najveći postotak odvajanja otpada, oni su nam uzor. Zato radimo podzemne spremnike u centru grada, to je povijesna jezgra. Oni iznad zemlje ne zauzimaju puno, a ispod imaju veliki kapacitet, ne treba ih često prazniti.‘‘

Govoreći o Novskoj, podsjetio je da je prije mjesec dana rekao da odustaju od kompostane: ‘‘To je 105 kilometara daleko. Ja sam od ranije bio skeptičan u vezi tog projekta. To je pokrenula prošla uprava. Ali glavni razlog je bio promjena pravila Europske komisije. Najkorisnije je da kompostana i sortirnica bude na jednom mjestu, to je u Resniku.‘‘

Ustvrdio je i da se količina otpada smanjuje: ‘‘Na Jakuševcu se od 1. listopada odlaže 20 posto miješanog otpada.‘‘

Istaknuo je da se ZG vrećice stabilno prodaju.

‘‘Na početku je bio boom, građani su se opremili, nisu znali koliko će im trebati. Mislim da su mnogi bili iznenađeni kad su počeli odvajati koliko im malo vrećica treba. Nakon početnog booma, prodaja je stabilna. Dosad je prodano 28 milijuna ZG vrećica. Svaki mjesec je pratimo.‘‘

‘‘Šimundić je napravila impresivne rezultate unatoč pritiscima‘‘

Tomašević je komentirao i potez ravnateljice Kliničke bolnice Sveti Duh Ana-Maria Šimundić, koja je dan ranije podnijela neopozivu ostavku.

‘‘Iznimno mi je žao zbog ostavke Šimundić i pitam se kakva se to poruka šalje‘‘, kazao je gradonačelnik i podsjetio da se na nju od samog početka vodila hajka: "Hvala Anamariji Šimundić na svemu. Žao mi je. Kakvu to poruku šalje - netko takvog kalibra dobije 20 anonimnih prijava, pritisak. Da netko takav mora dati ostavku da sačuva zdravlje.‘‘

Istaknuo je da se radi o osobi koja nije članica Možemo.

‘‘Ja je prije natječaja nikad nisam vidio. Ona je jedna od najcitiranijih znanstvenica u svijetu u svim znanstvenim disciplinama. Ona je iz Svetog Duha, vodila je laboratorij ondje. Napravila je impresivne rezultate unatoč svim pritiscima.‘‘

"Vršila se medijska hajka, ona nije stajala. Ona je sve obrazložila u pismu. Iznimno mi je žao, pitam se kakvo smo društvo. Ništa od tih nepravilnosti nije dokazano, to je 20 anonimnih prijava, nijedna potpisana imenom i prezimenom. Što to govori o nama kao o društvu‘‘, zapitao je Tomašević i upozorio i kako je neistina da je Šimundić dobila novac za nagradu Zagrepčanka godine.

Rekao je da je nezadovoljan kako se izvještava o bolnici Sveti Duh.

- Ispadalo je da je to najgora bolnica u Hrvatskoj. Što nije. Dapače, udruge pacijenata su govorile da je to medijska hajka. Imali smo predstavnike drugih gradskih bolnica koji su izlazili van i govorili da je u njihovim bolnicama još gore, ali se o tome ne piše. Stvarao se pritisak, medijska hajka koja u konačnici šteti samoj bolnici. To je bio jedan od glavnih razloga za ostavku. Ona je rekla da bi se njezinim ostankom na taj način radila šteta bolnici", rekao je zagrebački gradonačelnik.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 10:45