‘ŠTETA JE ZNAČAJNA‘

Zapad metropole bez tople vode, građani bijesni, a u pozadini se odvija velika svađa!

HEP optužuje gradsku Odvodnju za sporu reakciju, a Grad HEP za oštećenje cijevi
 HEP

Puknuće magistralnog cjevovoda, koji prolazi kroz područje HEP-ove Elektrane-toplane Zagreb na Trešnjevci, a zbog čega stanovnici zapadnog dijela Zagreba danima nemaju toplu vodu, još nije sanirano, a Grad i HEP se nabacuju odgovornošću te najavljuju istrage.

Ukratko, gradonačelnik Tomislav Tomašević rekao je da je do puknuća došlo zbog neopreznih građevinskih radova državne kompanije kojima je cijev oštećena. Iz HEP-a, pak, optužuju Grad, odnosno Vodoopskrbu i odvodnju, da nisu na vrijeme zatvorili magistralni cjevovod, a zbog čega je postrojenje poplavljeno, pretrpjelo značajnu štetu i, na kraju, oduljilo sanaciju. Za to vrijeme, stanovnici zapadnog dijela Zagreba nemaju toplu vodu, a prema zadnjim informacijama kvar bi trebao biti saniran tek u srijedu.

"Razlog propuštanja magistralnog cjevovoda utvrdit će istraga, koja je u tijeku, i bilo kakvo iznošenje podataka predstavljalo bi ometanje istrage", odgovorili su za Jutarnji iz HEP-a podastirući fotografije koje pokazuju njihova poplavljena postrojenja.

Postepeno zatvaranje

Iz Grada pak navode da su "interventne ekipe Vodoopskrbe i odvodnja po prijavi od strane HEP - Toplinarstvo bile na lokaciji u roku od 15 minuta te pokrenule postupak zatvaranja dotoka vode". Pritom, navode, voda se mora postepeno zatvarati da ne bi došlo do naglog rasta tlaka u ostatku cjevovoda, a samim time i do pucanja cijevi.

"Protok kroz mjesto istjecanja na magistralnom cjevovodu DN500 u potpunosti je zaustavljen u roku od 50-ak minuta", navode iz Grada.

Ono što je zasad poznato jest da su na lokaciji Elektrane-toplane Zagreb u tijeku bili završni radovi na igradnji novog kombi-kogeneracijskog bloka za proizvodnju električne i toplinske energije, snage 150 MWe i 114 MWt te gradnji nove poslovne zgrade.

image
HEP

Do puštanja vode došlo je u petak, 12. svibnja u 14.22 sati, a HEP Proizvodnja je od Vodoopskrbe zatražila hitnu intervenciju. Iz HEP-a tvrde da su vatrogasci stigli na intervenciju sedam minuta od poziva HEP Proizvodnje, a da su radnici Vodoopskrbe zatvorili magistralnu cijev tek u 15.30 sati, zbog čega je vatrogasna služba sve do ponoći pumpama izvlačila vodu iz postrojenja. Međutim, iz HEP-a ne navode kako je došlo do puštanja vode, odnosno jesu li radnici HEP-a uslijed građevinskih radova slučajno probili cijev.

- Šteta je značajna. Došlo je do značajnih kvarova na više sustava u EL-TO Zagreb. Točan opseg i iznos štete još se utvrđuju. Da je Vodoopskrba i odvodnja, tvrtka u vlasništvu Grada Zagreba, na vrijeme zatvorila magistralni cjevovod, do takvog razmjera štete pa ni do prekida opskrbe toplinskom energijom ne bi došlo", tvrde iz HEP-a.

Iz Grada navode da su betonska sidra (uporišta) koja drže stabilnost cjevovoda na mjestima skretanja cjevovoda bila potkopana i pomakla su se iz svog ležišta.

"Zbog toga je došlo do istjecanja vode, koja je u nekoliko minuta poplavila dvorište i objekte ispod razine terena dok je ostala količina vode otjecala kroz kanalizacijske slivnike u sustav odvodnje do trenutka zatvaranja dotoka", kažu.

Lanjski slučaj

Što se istrage tiče, iz Grada dodaju da su "djelatnici MUP-a bili na terenu u vrijeme istjecanja i provodili postupak istrage".

Inače, lani u travnju je bila slična situacija. Zbog puknuća cjevovoda na Aveniji Marina Držića, Tomašević je najavljivao istrage i forenziku cijevi aludirajući da bi mogla biti riječ o "ljudskoj pogrešci".

"Vodoopskrba i odvodnja i Zagrebački holding provest će istragu o puknuću cijevi, kako bi se isključila mogućnost ljudske pogreške. Radit će se i forenzika cijevi", rekao je tada Tomašević navodeći sumnjičavo da je to drugo puknuće cijevi u kratko vrijeme.

I tada je došla poruka navodnog anonimnog zaposlenika Vodoopskrbe, na sve adrese medija, da je interventni tim vodovoda došao na sanaciju s dva sata zakašnjenja. Iz Vodoopskrbe su to demantirali dajući podatke o zaprimljenim pozivima i navodeći da je interventni tim na lokaciji bio za 15 minuta.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 03:39