PRIZNAO KRIVNJU

Zaposlenik Sveučilišta pune tri godine lagao da na posao dolazi iz Zagorja

Od siječnja 2018. do kraja siječnja 2021., za troškove prijevoza na račun mu je sjelo 68.676 kuna umjesto šest puta manjeg iznosa

Ilustrativna fotografija

 CROPIX

Kao zaposlenik Sveučilišta u Zagrebu, točnije kao voditelj jednog važnog odjela Fakulteta filozofije i religijskih znanosti, pune tri godine R. K. (62) držao je u zabludi poslodavca da svakodnevno na posao dolazi iz Zagorja i u oba pravca prijeđe više od 130 kilometara. A zapravo od kuće do posla, ovisno o ruti i ulicama koje odabere, ima za prevaliti u jednom pravcu najviše 2,5 kilometra.

Kad se za to doznalo, u slučaj se umiješalo zagrebačko tužiteljstvo jer mu je u te tri godine, od siječnja 2018. do kraja siječnja 2021., za troškove prijevoza na račun sjelo 68.676 kuna umjesto šest puta manjeg iznosa - 10.730 kuna.

Upravo za tu razliku od 57.846 kuna oštećen je fakultet, a zbog kaznenog djela prevare na kraju je nedavno 62-godišnji R. K. i nepravomoćno osuđen na Općinskom kaznenom sudu u Zagrebu na uvjetnih devet mjeseci zatvora s trogodišnjim rokom kušnje. Fakultetu mora vratiti preplaćenih 7677 eura, a sud mu je ujedno, jer je djelo počinio iz koristoljublja, izrekao i sporednu novčanu kaznu od 30 dnevnih iznosa, što u njegovom slučaju, prema prihodima koje ima, iznosi ukupno 1015 eura.

U slučaju da taj iznos ne podmiri u roku od 30 dana od pravomoćnosti presude, institucije će ga probati ovršiti, a ako ni ta prisilna naplata ne bude uspješna, kazna mu se može zamijeniti radom za opće dobro. Krajnja mjera je, pak, zatvor ako sve prethodne opcije padnu u vodu.

U sudnici je R. K. priznao krimen za koji tužiteljstvo smatra da ga je počinio svjesno i s izravnom prevarnom namjerom. Ujedno je izrazio kajanje te obećao da neće činiti kaznena djela, ali i da će u cijelosti nadoknaditi štetu Fakultetu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. travanj 2024 04:12