OŠTAR ODGOVOR

'ZAŠTO BIH BJEŽAO OD KARAMARKA? ZAR SMO U KOMUNIZMU?' Bandić o kritikama da je HDZ-ov kandidat za Zagreb

 Damir Krajač / CROPIX

ZAGREB - Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić rekao je danas da će statički izračun koji je Grad naručio od Arhitektonskog fakulteta pokazati što će biti sa zgradom Paromlina čiji se južni zid nedavno urušio te ocijenio kako su uzbuna oko toga i medijski natpisi da Grad ne vodi brigu - dio predizborne kampanje.

Nakon statičkog izračuna i mjera koje treba poduzeti će se vidjeti što u povijesnom kompleksu treba napraviti i to pod budnim oko Gradskog zavoda za zaštitu spomenika kulture. Hoće li se ta građevina srušiti i napraviti njezina replika ili će se ona sanirati, o tome će odlučiti struka. "To je previše povijesno važno i previše je desetljeća devastirano da bi to gradonačelnik potezom ruke riješio", istaknuo je Bandić na konferenciji za novinare. Napomenuo je da će analiza biti gotova oko 24. veljače.

Podsjetio je kako je zaštićeni kompleks Paromlin od 2006. kandidiran u sklopu projekta "Europan" te da će to biti podloga za urbanističko - arhitektonski natječaj koji će raspisati nadležni ured. Najavio je da će se u ožujku s prijedlogom investitora ići na skupštinu koja će o tome odlučiti. Na novinarski upit o zabilježbama na zemljište odgovorio je da ih nema.

Upitan da prokomentira što je sinoć na "Biloj noći" viđen s HDZ-ovim predsjednikom Tomislavom Karamarkom i je li, kako mnogi nagađaju HDZ-ov kandidat, kazao je da je "dovoljno uljudan da tradicionalno ide na Bilu noć". "Neću ni od koga bježati. Zašto bih od Karamarka bježao?", uzvratio je protupitanjem. "Da je došao premijer Milanović, sjedio bih i s njim, nemam tog kompleksa. To je isto plod preidzborne kampanje i guranje mojih dojučerašnjih drugova kako mene HDZ podržava. Mislim da su ta komunistička vremena iza nas da se vodi računa tko s kim sjedi - živimo u demokratskom Zagrebu", poručio je Bandić.

Pročelnik Gradski zavod za zaštitu spomenika kulture i prirode Silvije Novak podsjetio je da je Grad vlasnik Paromlina od 2008. te da je od tada poduzet cijeli niz aktivnosti - od snimke postojećeg stanja do prve ekspertize o statičkoj stabilnosti koju je izradila Most gradnja 2009. Sada je zbog specifičnih okolnosti, kada se pod velikim snijegom zarušio dio južnog pročelja zgrade Paromlina, naručena i statička analiza od Arhitektonskog fakulteta. Napomenuo je da se usporedno s tehničkom dokumentacijom i izvedbenim troškovnikom izrađuje i nova konzervatorska podloga te provode ostale aktivnosti za provedbu javno urbanističkog natječaja.

Upitan zašto se elaborat nije prije napravio, ponovio je da su se poduzimale aktivnosti, ali da je u Zagrebu palo 70

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 06:04