NEKI DETALJI SU IM SPORNI

ZAŠTO JE 'PALA' BANDIĆEVA STRATEGIJA DEMOGRAFSKOG RAZVOJA? Sve je već bilo dogovoreno, no onda je iz vrha HDZ-a došao naputak koji je sve promijenio

 
Milan Bandić na sjednici Gradske skupštine
 Ranko Suvar / CROPIX

Strategija demografskog razvoja Grada Zagreba od 2019. do 2031. godine u srijedu nije prošla na sjednici zagrebačke Skupštine. Za strategiju je glasovalo 19 gradskih zastupnika, protiv je bilo njih 13, dok ih je deset bilo suzdržano. Među suzdržanima bili su i zastupnici HDZ-a, s izuzetkom Ivana Kujundžića koji je ipak glasao za Strategiju, što je bilo u suprotnosti s odlukom Kluba.

U HDZ-u se priča i kako je raniji dogovor bio da se Strategija podrži, ali da je do promjene došlo prije nekoliko dana kada je iz vrha HDZ-a stigao naputak da ostanu suzdržani.

- Mislim da je to sve dio igre oko Milana Bandića vezano za GUP i državni proračun - komentirao je jedan HDZ-ovac, dodajući kako je čuo da je vodstvu stranke sporno i to što su strategiju radili poznati demografi Stjepan Šterc i Marin Strmota, koji u vrhu HDZ-a baš nisu omiljeni.

No, Mislav Herman, šef HDZ-ovog kluba u zagrebačkoj Skupštini, kazao nam je da je jedini razlog zašto su bili suzdržani oko Strategije demografskog razvoja Zagreba taj što je ona u koliziji s nacionalnom demografskom politikom.

- Sporan nam je pojam roditelja-odgajatelja, jer djeca koja bi bila time obuhvaćena, ne bi imala pravo na dječji vrtić, a politika Vlade zasniva se na gradnji i otvaranju novih vrtića, te usklađivanju radnog vremena vrtića s radnim vremenom roditelja. Osim toga, roditelji-odgajatelji ne bi bili 15 godina na tržištu rada, pa je tu i problem njihova povratka - kazao je Herman.

Kaže da u HDZ-u nije bilo promjene odluke oko podržavanja Strategije, nego da su nakon pažljive analize dokumenta i konzultacije sa stručnjacima, uočili sporne točke, te odlučili da ne mogu podržati Strategiju.

- Zagreb kao najveći grad treba biti sukreator demografske politike, a ovom Strategijom iskače iz tračnica - rekao je Herman.

Na pitanje hoće li Kujundžić biti sankcioniran jer je glasao suprotno odluci Kluba, odgovorio je da neće.

- Kujundžić je glasao po vlastitom nahođenju - komentirao je Herman, koji je na upit jesu li im kod odluke o Strategiji bili sporni autori Šterc i Strmota, kazao da oni nisu razlog zašto je HDZ odlučio ostati suzdržan.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 14:02