BANDIĆEV DOPIS

'Zašto moramo na posao, ništa ne radi i zgrade su oštećene?'

U Gradu kažu da je došlo do šuma u komunikaciji: “Svrha dopisa je da se evidentira tko radi od doma, tko radi u uredu, a tko je na godišnjem”
Ivica Lovrić, Milana Vuković Runjić i Milan Bandić
 Darko Tomas / CROPIX

Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić poslao je uputu gradskim djelatnicima da su obavezni biti na svojim radnim mjestima, a ovaj poziv na mobilizaciju nije zaobišao ni zaposlenike u kulturnim institucijama.

Dostava podataka

U mailu koji potpisuje pročelnica za kulturu Milana Vuković Runjić stoji da gradski kulturni objekti organiziraju “rad tako da djelatnici dolaze na posao u objektima u kojima je to moguće uz pridržavanje mjera zdravstvene zaštite i držanje propisanog razmaka”.

U nastavku maila ujedno piše da je potrebno ispuniti tablicu s traženim podacima i dostaviti je u Stručnu službu gradonačelnika svaki dan do 14 sati. Gradski ured za kulturu je poslao i upute za ispunjavanje tablice u kojima stoji da se tablice “dostavljaju popunjene ISKLJUČIVO u pisanom obliku - NE NA MAIL, NE SKENIRANE”.

Spomenuti dopis iznenadio je pak kulturnjake koji ne vide razlog zašto moraju dolaziti na posao kada su njihove ustanove zatvorene po naputku nacionalnog stožera, a ujedno navode da su neki od njihovih objekata pogođeni potresom te samim time nisu sigurni za boravak.

- Što će naši frizeri ili kostimografi raditi na poslu? To je besmisleno, pogotovo zato što je naša zgrada oštećena potresom i još nam nije došao statičar da potvrdi sigurnost zgrade - rekli su nam u jednom kazalištu.

Uz obavezni dolazak na posao se veže i pitanje samog dolaska jer javni prijevoz ne radi. Djelatnik Gradske knjižnice nam je ispričao da su dobili naputak od ravnateljice u kojemu navodi da na posao moraju doći svi oni koji tu mogućnost imaju pješice, biciklom ili autom.

- U Knjižnici ‘Tin Ujević’ su već u četvrtak svi morali doći na posao. Kolegica koja tamo radi živi u Dubcu, pa kako da ona dođe do Vukovarske ako nema auto? - pita se te dodaje da su dobili naputak da će njihov dolazak na posao evidentirati zaštitar.

Zadnja bizarnost u cijelom tom dopisu jest naredba da ispunjene tablice ustanove moraju osobno donijeti u Gradsku upravu u Stručnu službu gradonačelnika. Taj naputak je u dopisu dodatno naglašen boldanim slovima, no kulturne institucije se pitaju zašto se ne može slati mailom, što je i preporuka u doba koronavirusa.

Svrha dopisa

- Zar će netko iz Centra za kulturu iz Susedgrada sada morati svaki dan osobno staviti tablicu u torbu i onda sjest na bicikl te dostaviti te podatke? Kakvog to ima smisla - kažu nam naši sugovornici.

Iz Grada, pak, kažu kako je došlo do šuma u komunikaciji. Pročelnica Vuković Runjić je istaknula da djelatnici gradskih kulturnih ustanova nisu dobili naredbu da moraju dolaziti na posao već je svrha dopisa bila ranije spomenuta tablica putem koje bi se evidentiralo tko radi o doma, tko radi u uredu, a tko je na godišnjem. Ujedno je negirala tvrdnju da se tablica mora dostaviti osobno već je navela da se ista može poslati mailom.

- Svjesni smo da su mnogim ustanovama oštećeni objekti prilikom potresa i da se u njih ne mogu odmah vratiti. Isto tako smo svjesni da svi ne mogu doći na posao zbog nedostatka javnog prijevoza, tako da još jednom ponavljam da se ne naređuje djelatnicima da dolaze na posao dok traje pandemija. Vjerojatno je došla do šuma u komunikaciji jer je dopis prvotno došao iz Stručne službe gradonačelnika i svaki je ured trebao adaptirati taj dopis za potrebe svojih djelatnika - rekla je Vuković Runjić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
12. svibanj 2024 08:27