PROSTORI ZA JAVNU NAJMENU

Zašto su kulturne dvorane u centru Cvjetni prestale biti javni interes?

Ako te prostore želi prenamijeniti, Horvatinčić mora poslati zahtjev Gradskom uredu za prostorno uređenje, a oni će o prenamjeni odlučivati tek kada zahtjev stigne

ZAGREB - Grad Zagreb odbio je ponudu Tome Horvatinčića za korištenje i najam polivalentnih dvorana u centru Cvjetni, koje su, između ostalih elemenata za utvrđivanje javnog interesa, bile i uvjet za realizaciju cijelog projekta.

Dvorane od “javnog interesa” sada će biti prenamijenjene i iznajmljivat će se za komercijalne sadržaje.

Nisu htjeli vlasništvo

Prema Zaključku o utvrđivanju javnog interesa Gradskog poglavarstva iz 2008., veća dvorana, od 600 četvornih metara, trebala je biti “namijenjena za realizaciju kulturnih sadržaja iz programa Gradskog ureda za obrazovanje, kulturu i sport”, a manja, od 200 četvornih metara, “održavanju javnih tribina, rasprava i prezentacija programa svih gradskih ureda i zavoda”. Zanimljivo je da se u prijedlogu Hoto grupe Gradu Zagrebu iz prosinca 2007., dakle, prije donošenja tog zaključka Poglavarstva o javnom interesu, navodi kako Hoto može dati u vlasništvo manju dvoranu Gradu, ali Grad u svom zaključku ublažava to i ne spominje “vlasništvo”, nego samo “realizaciju programa”.

Gradu ne treba prostor

Činjenica je da je Grad propustio u svom zaključku jasno naznačiti da je investitor dužan dati dvorane za javnu namjenu, stoga Horvatinčić s tim prostorima može raditi što ga je volja.

Može ih iznajmiti po tržišnim cijenama kome hoće, i to manju dvoranu za 365 kuna mjesečno po četvornome metru, što minimalno iznosi 73.000 kuna mjesečno, a veću za 292 kune, što na mjesečnoj razini iznosi oko 175.000 kuna.

U Gradskom uredu za kulturu navode da nemaju dovoljno financijskih sredstava za te dvije dvorane, ali i napominju kako već imaju dovoljno poslovnih prostora u svom vlasništvu.

Knjižara u dijelu dvorane

- Istina je da nam je Horvatinčić ponudio te prostore, ali mi ih ne možemo preuzeti jer Gradski ured ne organizira kulturne sadržaje, nego ih samo financira. Ako neka od kulturnih ustanova želi taj prostor, naka se javi Hoto grupi. Ovisno o planu i programu te ustanove, mi ćemo je sufinancirati - rekao je pročelnik Ivica Lovrić.

Ako te prostore ne unajmi niti jedna udruga ili organizacija, Horvatinčić će ih uskoro iznajmiti zakupcima koji nemaju veze s “javnim interesom”.

- Obje dvorane trebale su poslužiti za javni interes, odnosno za kulturne sadržaje. Ponudili smo ih Gradu, no oni su ih odbili. Zatim smo ih željeli iznajmiti i javila se jedna knjižara koja je unajmila polovicu manje dvorane. Te prostore sada moram prenamijeniti i iznajmiti jer će inače propasti - izjavio je Horvatinčić.

Ako te prostore želi prenamijeniti, Horvatinčić mora poslati zahtjev Gradskom uredu za prostorno uređenje. Pročelnik Davor Jelavić kaže da će o prenamjeni odlučiti tek kada zahtjev stigne.

HOTO nudio Gradu i garažu na upravljanje

Hoto grupa je 27. prosinca 2007. tadašnjem Gradskom poglavarstvu poslala prijedlog za prosuđivanje elemenata javnog interesa u realizaciji projekta “Cvjetni” u kojemu, među ostalim , u točki 4. pod nazivom “Rješavanje problema prometa u stajanju u središtu grada” nudi financiranje izrade prometne studije za Gundulićevu ulicu i sudjelovanje Grada Zagreba u upravljanju garažom unutar bloka Ilica-Preobraženska-Preradovićev trg-Varašavska-Gundulićeva.

Međutim, u Zaključku Poglavarstva od 30. siječnja 2008. o utvrđivanju javnog interesa ne navodi se upravljanje garažom, pa tako građani novac za uslugu parkiranja u garaži “Cvjetni” sada ostavljaju Hoto grupi, a ne primjerice Zagrebparkingu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 18:03