ŠTETA U ZAGREBU

Zbog potresa seli se kultna trgovina slatkišima, dodatno oštećeno svetište u Remetama

Danas se na neki način opraštamo od djelića povijesti, no to je neizbježno - javili su iz Kraša
Kraševa Bonbonniere
 Zeljko Puhovski/Cropix

Potres koji je u ujutro pogodio Petrinju i okolicu Siska snažno se osjetio i u Zagrebu, a neka oštećenja koja je uzrokovao potres u ožujku postala su još vidljivija.

Posljedice udara postale su još očitije i na svetištu Majke Božje Remetske, a zbog oštećenja na zgradi na zagrebačkom Trgu bana Jelačića svoja vrata zatvorila je Kraševa trgovina Bonbonnière, koja će se uskoro preseliti na novu lokaciju.

image
Kraševa Bonbonniere
Zeljko Puhovski/Cropix

- Žao nam je što zatvaramo trgovinu uz koju su tijekom proteklih 60 godina odrasle generacije Zagrepčanki i Zagrepčana, u koju su prolaznici rado navraćali kako bi se zasladili tijekom dana, a turisti pronalazili neodoljive uspomene i s njima nosili kući dašak hrvatske tradicije. Danas se na neki način opraštamo od djelića povijesti, no to je neizbježno jer nam je sigurnost zaposlenika i kupaca apsolutni prioritet - izjavio je Josip Šiljeg, direktor Službe maloprodaje, ugostiteljstva i organizacije događanja u Krašu. Josip Atalić, profesor na Građevinskom fakultetu u Zagrebu i koordinator pri Hrvatskom centru za potresno inženjerstvo, odmah je jučer oko 10 sati otišao u Petrinju, ali rekao je da su im se tijekom jutra već javili neki građani Zagreba koji su "primijetili da su se pukotine na njihovim građevinama proširile".

image
Kraševa Bonbonniere
Zeljko Puhovski/Cropix

Potres se osjetio snažnim intenzitetom i u Remetama te se i u remetskom svetištu vide posljedice. Popadali su već prije oštećeni dijelovi žbuke oko slavoluka crkve koji je najteže pogođen i koji je, kako bi se osigurala stabilnost crkve, poduprt potpornim stupovima, objavila je Župa Remete na Facebooku.

image
Kraševa Bonbonniere
Zeljko Puhovski/Cropix

Remetsko svetište već je, podsjetimo, prije bilo oštećeno u jakom potresu koji je 22. ožujka ove godine pogodio Zagreb i okolicu. Iz Župe Remete navode da se na prezbiteriju i glavnom oltaru Majke Božje Remetske ne može uočiti oštećenja jer je sve prekriveno skelom i takozvanim mostom koji prekriva strop radi sigurnosti od padanja žbuke i ostaloga, što je posljedica potresa u ožujku.

Remetski župnik i upravitelj svetišta na početku je mise istaknuo:

- Osjetio se potres i u našoj remetskoj crkvi, opet je popucala žbuka, opet su pali dijelovi pogotovo na slavoluku koji je najkritičniji… Nalazimo se u božićnom vremenu. I Božić nam govori o radosti i uvijek će govoriti o radosti da se ne bojimo ničega, nego da svoj život znamo predati u Božje ruke.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 21:28