LOKALNI IZBORI

Zelena akcija i Pravo na grad: ‘Dosta je prometnog kolapsa u Zagrebu, izađi na izbore‘

Neučinkovit promet je jedan od glavnih problema Zagreba, temelj sustava mora biti javni prijevoz, bicikli i uređene pješačke površine
Bernard Ivčić
 Zeljko Puhovski/Cropix

Predstavnici udruga Zelena akcija i Pravo na grad u četvrtak su usred jutarnje špice u Zagrebu na križanju Vukovarske i Savske istaknuli transparent "Dosta je! Izađi na izbore" te poručili da od budućeg gradonačelnika ili gradonačelnice te skupštinske većine očekuju zaokret u prometnoj politici.

Aktivisti su neučinkovit promet označili kao jedan od glavnih zagrebačkih problema te istaknuli da temelj kvalitetnog sustava mora biti javni prijevoz, biciklistički promet te uređene pješačke površine.

Na spomenutom križanju postavili su stilizirane prometne znakove kojima su upozoravali na gužvu u prometu, sporost javnog prijevoza, nepostojanje biciklističke infrastrukture te korupciju i pogodovanja u izgradnji prometne infrastrukture.

Bernard Ivčić iz Zelene akcije ocijenio je da je jedino bitnije ulaganje u javni prijevoz u posljednjem mandatu bila izgradnja žičare, ali i ustvrdio da se samo za vrijednost aneksa ugovora o izgradnji, kojima je cijena drastično porasla, mogla izgraditi tramvajska pruga s čak osam tramvajskih stajališta od Zapruđa do Ranžirnog kolodvora.

"Umjesto toga novac se slijevao u tvrtku blisku pokojnom gradonačelniku, žičara i dalje nije otvorena, a Zagreb čak 20 godina nije dobio niti jedan metar nove tramvajske pruge", poručio je.

Nužnim je ocijenio poštivanje žute trake te neometano kretanje javnog prijevoza kako bi se povećala "sramotno niska" prosječna brzina vožnje tramvaja od samo 13 km/h, gradnju nove željezničke stanice da se vlakovi bolje uklope u gradski promet.

Ivčić je i za uspostavu jedinstvenog tarifnog sustava raznih prijevoznika koji pružaju uslugu javnog prijevoza u gradu te elektrificiranje autobusa ZET-a kako bi se odmakli od korištenja fosilnih goriva poput plina.

"Pametnim urbanizmom može se kreirati grad u kojem se smanjuje potreba za velikim brojem putovanja te se ljudima omogućuje da velik dio svojih potreba zadovolje u svojim gradskim četvrtima. Izbori su prilika za takav zaokret i konačni početak rješavanja nagomilanih problema. Zbog toga pozivamo sve građane i građanke Zagreba da tu priliku iskoriste te izađu na izbore", poručio je Ivčić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. svibanj 2022 20:21