GORDANA KLARIĆ

‘Zeleni telefon neće se ugasiti. To što nam je Bandić uskratio financiranje njegov je problem‘

Gordana Klarić je voditeljica Zelenog telefona, a u razgovoru s našim novinarom govori o ekološkim problemima u Zagrebu
Gordana Klarić

1. Gospođo Gordana, kada ste i zašto počeli raditi na Zelenom telefonu koji je osnovan prije 28. godina?

- Devedesetih sam tražila zelenu udrugu i naletjela sam na Zelenu akciju. Postojale se tada još neke zelene udruge, ali Zelena akcija je bila jedina aktivistička udruga. Izgleda da su aktivizam i zaštita okoliša nešto što mi se podrazumijeva, pa mi je čudno to vaše pitanje zašto.

2. Kako je tada funkcionirala ta pomalo revolucionarna navada da građani telefonski dojavljuju svoje ekološke probleme kako bi se riješili?

- Zapravo nikako. Kada samo počeli s radom 1992., bjesnio je rat u Hrvatskoj i zaštita okoliša je svima bila zadnja rupa na svirali. Prvoga dana rada primili smo 14 prijava i nismo imali pojma što sada s tim prijavama. Idućeg dana zvala sam prvo informacije, kako bih uopće saznala telefonske brojeve inspekcijskih službi.

Sjećam se da me je komunalni redar iz Dubrave pitao koji smo mi radio? Nakon toga su nam jako pomogli mediji jer smo te ekološke probleme iznijeli u javnost, kao i ono što su inspekcijske službe napravile po prijavama. Izgleda da se građanima dopalo javno iznošenje problema, kao i prozivanje odgovornih.

3. Koje probleme pamtite od gotovo 30.000 prijava i kako su se rješavali?

- One lako rješive probleme zapravo i ne pamtim, ali probleme koji se i do danas nisu riješili pamtim i još uvijek su otvoreni. To su, ako se sjećate, Inine bačve mazuta u jezerima Savice, iskapanje šljunka, navažanje otpada i njegovo zatrpavanje u Ježdovcu... Pa potok Gorjak takozvana "Smrdljivka", taj potok pun opasnih kemikalija koje ispušta iz svog pogona Pliva mučio je naše mnoge sugrađane koji tamo žive...

4. Tko je sve koristio vaše usluge i za što?

- Osim građana, Zeleni telefon koriste još i inspekcijske službe koje nama prijave problem, da bi mi onda prijavili njima, kako bi onda mogli početi rješavati problem, jer bez prijave nema slučaja. Tu su naravno mediji koji također prijave problem i onda prate njegovo rješavanje ako do njega dođe...

5. Kakva je tada bila suradnja s gradonačelnikom Bandićem?

- Na početku mogu reći izvrsna. Čak je i dežurao na ZT-u u nekoliko navrata i hvalio je rad Zelenog telefona za govornicom Skupštine.

6. U međuvremenu, promijenili su se ekološki standardi. Kako je grad Zagreb sa svojom infrastrukturom pratio te promjene?

- Zagreb je ostao isti kao i prije 30 godina, osim što je sada više ruiniran. Sada ima više kanti za otpad po gradu što ga još više nagrđuje jer oko kanti ima malih deponija otpada. Više se sijeku stabla, više ima betona, u 20 godina nije napravljen ni metar tramvajske pruge...

7. Nakon 28. godina Gradska uprava vam je uskratila financiranje. Koliko je ono uopće bilo i koliko se to smanjivalo godinama?

- Grad financira ZT od 1994. i do 2009. financijska potpora je iznosila 330 tisuća kuna. 2010. smanjuje se na 150 tisuća zbog Varšavske. Zbog kampanje Vratite magnoliju 2018. spuštamo se na 50 tisuća i ove godine nismo dobili ništa.

8. Iz Zelene akcije kažu "kako je to gradonačelnikova osveta za vaše kritiziranje njegova pogodovanja raznim investitorima i manipulacijama oko zaštite okoliša". Na što ste sve dobivali prigovore na Zelenom telefonu?

- Građani su nam prijavili Varšavsku i normalno je da smo reagirali. Da nismo, bili bi isti kao i ovi u Gradu. Kada su posjekli magnoliju, a kasnije sva stabla na Trgu žrtava fašizma, građani su nam prijavili i normalno je da smo reagirali. Mi možemo pogodovati jedino građanima.

9. Zanimljivo je da je osnovan i nekakav alternativni Zeleni telefon u gradskoj upravi. Kako je on zaživio po vašim spoznajama?

- Ništa ne znam o tome. Slučajno sam čula da postoji ured koji radi s građanima. Mislim da građani znaju o tome kao i ja. Ništa.

10. Što vam je sada činiti?

- Ponovno ćemo se javiti na Javni poziv iduće godine. Ako Bandić pobijedi na izborima, onda će ta sredstava koja su namijenjena udrugama biti preusmjerena opet negdje drugdje, samo Bandić zna kamo. Ako pak izgubi na izborima, normalno ćemo nastaviti s radom. Držite fige.

A da ja vas nešto pitam...

KLARIĆ: Znam da rad Zelene akcije pratite godinama, zar ne mislite kako je došlo vrijeme da se i učlanite u Zelenu?

ŠIMIĆ: Mi siroti novinari možemo biti samo latentni aktivisti, prerušeni u spasitelje okoliša, ali kada ugledamo ralje i kandže kapitalističkih puzzli koje gutaju prirodu i društvo, onda se ušutimo ili naglo pozelenimo. Ja sam vam nekako uhvatio tu boju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
08. svibanj 2024 19:09