POKREĆU PETICIJU

ZELENO-LIJEVA KOALICIJA PRIKUPLJA POTPISE Traže izvanredno zasjedanje Sabora zbog Zakona o obnovi: 'Građani će dočekati zimu u razrušenim domovima'

Zeleno-lijeva koalicija u utorak je na Trgu bana Jelačića započela s prikupljanjem potpisa za peticiju kojom traže da predsjednik države Zoran Milanović, odmah po konstituiranju novog saziva Sabora, zatraži izvanredno zasjedanje na kojem će se raspravljati o Zakonu o obnovi.

"Tražimo od predsjednika da spriječi novoizabrane saborske zastupnike da nakon konstituiranja Sabora odu na dvomjesečnu stanku, prije rasprave i usvajanja Zakona o obnovi Zagreba, Krapinsko-zagorske i Zagrebačke županije”, kazao je Tomislav Tomašević na konferenciji za medije koalicije Možemo!, Nova ljevica, Radnička fronta, ORaH, Zagreb je naš! i Za grad.

Tomašević je naglasio da su prošla puna dva i pol mjeseca bez rješavanja pitanja obnove, a da će, ukoliko novoizabrani zastupnici odu na ljetnu stanku, proći više od šest mjeseci od potresa, a da Sabor o tome uopće neće raspravljati.

"Posljedično, građani Zagreba i okolice dočekat će zimu u razrušenim domovima, bez grijanja i tople vode. To je nedopustivo! Mi smo spremni kad uđemo u Sabor raditi cijelo ljeto na pripremi kvalitetnog i pravednog zakona o obnovi", poručio je Tomašević.

Sandra Benčić istaknula je da nije cilj da se zakon donese u hitnoj proceduri, već da se srpanj i kolovoz iskoriste za kvalitetnu, stručnu i javnu raspravu o svim aspektima obnove, kako bi usvojeni zakon osigurao kvalitetan institucionalni i financijski okvir za obnovu.

Dodala je i da su s roditeljima i stručnjacima pokrenuli akciju prijava državnom inspektoratu i to “zbog nezakonitog obnavljanja škola koje se podvrgavaju kozmetičkoj obnovi bez jačanja statike zgrada i otpornosti na potres.”

Tomašević je kazao i da bi upravo obnova škola trebala biti prioritet i da Grad Zagreb mora osigurati bolji model za smještaj škola koje će ići u obnovu od ovog kojeg je sada ponudio.

Zeleno-lijeva koalicija pozvala je građane Zagreba, ali i sve one koji su u ovom trenutku solidarni sa Zagrepčanima da potpišu peticiju na jednom od 6 štandova u Zagrebu i na web stranici platforme Možemo, priopćili su.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. kolovoz 2022 00:58