NA RUBU INCIDENTA

ŽESTOKA SVAĐA U SKUPŠTINI, STIGAO I ZAŠTITAR Bernardić: 'Ne možete govoriti!'; Bandić: 'Dosta sam vas trpio!'

ZAGREB - Nećeš mi pustit' da govorim? Nema šanse - odbrusi gradonačelnik Milan Bandić Davoru Bernardiću i stane za govornicu.

- Nisam vam dao riječ. Imat ćete vremena kasnije. Ne možete govoriti - kaže mu Bernardić s mjesta predsjedavajućeg u Gradskoj skupštini.

Iako umoran, i rastresen zbog večeri prije, kada je Predsjedništvo SDP-a umjesto njega u bitku za gradonačelnika Zagreba odlučilo poslati ministra zdravlja Rajka Ostojića , nije se dao smesti.

- Ja jesam mlađi od vas, ali morate naučiti biti pristojni. Ne možete govoriti dok vam ne dam riječ. Poštujte poslovnik - nastavi Bernardić.

- Dosta sam vas trpio, imam pravo na riječ i znam se izboriti za svoje pravo. Sad ću govoriti - uzvrati Bandić.

Dok se prepirao s Bernardićem i pokušavao doći do riječi zastupnici napuštaju svoje klupe. Ustaju se i demonstrativno napuštaju dvoranu. Istodobno na sporedni ulaz ulazi jedan zaštitar i probija se kroz gužvu. Srećom nije morao intervenirati, došao je u dvoranu za svaki slučaj.

Bernardić prekida sjednicu jer nema kvorum, ali prepirka se nastavlja. Ovaj put bez mikrofona i brojne publike.

Bernardić poručuje Bandiću da ne može silovati poslovnik, a ovaj mu vraća da “je gradonačelnik i da može govoriti kad želi”.

Ova situacija koja je umalo završila pravim incidentom, obilježila je današnju sjednicu Gradske skupštine.

Sve je započelo pitanjem HDZ-ove zastupnice Margarete Mađerić o kreditnom rejtingu Zagrebačkog holdinga.

Nakon toga uslijedila je prepirka između Bandića i predsjednika Uprave Holdinga Ive Čovića o tome tko je odgovoran za situaciji u gradskoj megatvrtki. Kad je posljednji put Bandić htio nešto odgovoriti za govornicom, prekinuo ga je mladi šef Gradske skupštine.

Da sve bude još gore, radilo se o sjedinici Skupštine na kojoj se raspravljalo o najvažnijem dokumentu u metropoli - Proračunu Grada Zagreba za 2013. godinu.

Na prepirku Bandića i Bernardića i pauzu otišlo je barem 30 minuta, onda je uslijedila stanka za klub i press konferenciju HNS-a koji je raspravljao o legalizaciji objekata u Zagrebu, a potom je napravljena stanka do čak 13 sati jer je polovica zastupnika otišla na svečano primanje kod predsjednika Ive Josipovića.

Koliko se raspravljalo o proračunu? 20 minuta.

Skupština Grada Zagreba tako je danas u drugom čitanju usvojila proračun u visini 6,67 milijardi kuna, i to bez povišenih tonova i sukoba, kakve smo navikli gledati kod donošenja tako važnog i strateškog dokumenta. Protiv proračuna jučer je glasao samo HDZ jer smatraju da nije razvojan.

Proračun je uime skupštinske većine obrazlagao SDP-ov Igor Rađenović.

- Program gradnje i komunalne infrastrukture po prvi puta donesen je zajedno s proračunom. U najvećem dijelu ,86 milijuna kuna, amandmani su uvaženi. Nije riješen problem gradskog prijevoza. Jasno je da ZET mora pokriti svoje rashode sa svojim prihodima. Nije to laka zadaća i svi ćemo se morati potruditi da se taj problem riješi - istaknuo je Rađenović.

Bandić: 'Nemojte od mene tražiti da svojoj bivšoj stranci radim PR i dodatni cirkus'

Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić nije danas želio komentirati odluku Predsjedništva SDP-a koje je zagrebačkom Gradskom odboru jučer predložilo da za gradonačelnika kandidira sadašnjeg ministra zdravstva Rajka Ostojića umjesto predsjednika Gradske organizacije Davora Bernardića.

"Koliko znam kandidat SDP-a za zagrebačkog još uvijek je Davor Bernardić. Pustite ljude da se dogovore i riješe svoj problem. Nemojte od mene tražiti da svojoj bivšoj stranci radim PR i dodatni cirkus. Imaju dosta cirkusa, neka ga riješe unutar svoga dvorišta, a sve ostalo ćemo na vrijeme", kazao je Bandić novinarima u pauzi sjednice zagrebačke Gradske skupštine upitan kako komentira jučerašnju odluku Predsjedništva SDP-a. (H)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 21:59