IZBJEGNUTA TRAGEDIJA

ZET se konačno oglasio o bizarnoj nesreći u Zapruđu: ‘Ovo nam se dosad još nije dogodilo...‘

Naponski vod proletio je kroz prozor tramvaja i samo srećom nitko nije stradao. U ZET-u tvrde da su uzrok skoro nevidljive mikropukotine

Puknuće naponskog voda na okretištu Zapruđe

Tjedan dana nakon što je na okretištu u Zapruđu puknuo naponski vod koji povezuje tramvaj i elektrificiranu žicu nad tramvajem, i proletio kroz prozor tramvaja i samo srećom nikog nije ubio konačno se oglasio ZET i odgovorio na naš upit.

Pitali smo ih što se dogodilo i kako je došlo do nesreće, a u ZET-u su objasnili da se tramvajska mreža, odnosno gornji vod, "redovno pregledava dva puta godišnje te gotovo i nemaju zabilježen sličan slučaj".

Za mogući uzrok ovog nemilog događaja, zbog kojeg upućuju ispriku putnicima koji su se nalazili u tramvaju, najvjerojatnije su "mikropukotine u betonu koje praktički nije moguće uočiti, a zbog kojih je došlo do puknuća nosača gornjeg voda".

image

Puknuto staklo.

Iz ZET-a ističu da nije postajala opasnost od strujnog udara, a sukladno sigurnosnim standardima, tramvaj je opremljen sigurnosnim, kaljenim staklom koje prilikom oštećenja puca na način da formira masu tupih, labavo vezanih komadića i oni predstavljaju znatno manji rizik za ozljeđivanje nego oštre krhotine koje nastaju lomom nekaljenog stakla.

- Iako tramvaj, odnosno njegov pantograf koji dodiruje gornji vod, nije izravno uzrokovao puknuće nosača, naglašavamo kako se pantografi sukladno propisanoj servisnoj proceduri svakodnevno kontroliraju radi utvrđivanja eventualnog oštećenja grafitnog klizača, a servisirani pantografi se dodatno pregledavaju i prije njihove ponovne ugradnje - naglasili su iz Zagrebačkog električnog tramvaja.

image

Prizor s okretišta Zapruđe.

Iako je situacija bila nešto s čime se oni ne susreću često, vrijedi pohvaliti reakciju vozača tramvaja koji je postupio iznimno profesionalno te je odmah došao do putnika provjeriti da li su svi dobro i ima li ozlijeđenih kako bi im se promptno pružila medicinska pomoć. Iako je žica razbila prozor na tramvaju i podosta je stakla palo na dvoje putnika, za liječničku pomoć, srećom, nije bilo potrebe.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. travanj 2024 14:09