NEIZVJESNOST ZA OPG-ove

ZG Holding neće seliti Zelenu tržnicu jer je propao natječaj za denivelaciju Slavonske

Postupak javne nabave za odabir izvođača radova za rekonstrukciju raskrižja na Slavonskoj aveniji u Zagrebu bit će ponovljen u 2023. godini

Komuniciramo s predstavnicima komitenata sa Zelene tržnice uvažavajući sve opravdane argumente naših korisnika, kažu u Holdingu

 Damir Krajac/Cropix

Gdje će se i kada premjestiti Zelena tržnica, na kojoj će lokaciji biti nova i hoće li ona svojom lokacijom biti pristupačna proizvođačima voća i povrća i njihovim kupcima?

Prema svemu sudeći, ova pitanja, o kojima ovisi poslovna sudbina nekoliko tisuća OPG-a te malih i srednjih tvrtki iz okolice Zagreba, ali i cijele Hrvatske, ostat će bez odgovora i ove godine.

Naime, kako su nam odgovorili iz Holdinga, glavni razlog i uvjet za premještanje još nije riješen jer je "dana 23. rujna 2022. godine Grad Zagreb donio Odluku o poništenju u otvorenom postupku javne nabave, u predmetu nabave: ‘Izvođenje radova na rekonstrukciji raskrižja Slavonska avenija - Gordana Lederera - Siniše Glavaševića‘ iz razloga što nije pristigla nijedna valjana ponuda".

Dakle, postupak javne nabave za odabir izvođača radova bit će ponovljen u 2023. godini.

Alternativna lokacija

"Aktivno se počelo tražiti alternativnu lokaciju kada je plan denivelacije postao dio programa ulaganja Grada Zagreba u prometnu infrastrukturu za ovu godinu. Razmatrano je nekoliko lokacija na kojima postoji nužna infrastruktura kako bi se moglo osigurati relativno brzo izmještanje tržnice uz optimalne troškove same investicije. Napominjemo da smo iznimno svjesni važnosti očuvanja - a, nadamo se, u budućnosti i revitalizacije - ovog segmenta tržnog poslovanja. Upravo iz tih razloga kontinuirano komuniciramo s predstavnicima komitenata sa Zelene tržnice uvažavajući sve opravdane argumente naših korisnika", navode iz Holdinga.

Predsjednica Udruge povrćara Grada Zagreba Marina Galović rekla nam je da su OPG-ovci odbili preseljenje Zelene tržnice na privremenu lokaciju te traže da se za nju pronađe trajna lokacija. Dodaje kako se 2020. godine pokojni gradonačelnik Milan Bandić dogovorio s OPG-ovcima da će nova lokacija Zelene tržnice biti nekoliko stotina metara dalje od sadašnje, u Ulici Siniše Glavaševića.

No, s dolaskom nove gradske vlasti od toga se, na razočaranje OPG-ovaca, odustalo. Domaćim proizvođačima predložena je nova lokacija, na Velesajmu, pa na stočnom sajmu u Sesvetama, a zatim u Strugama kod Inina parkirališta, ali je to odbijeno.

- Prošlo je već godinu i pol od početka pregovora s novom gradskom vlasti o preseljenju Zelene tržnice radi denivelacije Slavonske avenije. Posljednji sastanak je bio u ožujku i od tada nemamo nikakve informacije ni rješenja. Kao predsjednica zagrebačkih povrtlara i predstavnica komitenata, duboko sam razočarana. Nadam se da će gradonačelnik to prepoznati i nastaviti naš projekt koji je započet 2020. na lokaciji iza Bauhausa na Žitnjaku. Zahtijevamo odgovor gradskih vlasti jer sijanje presadnica za sezonu 2023. počinje za mjesec dana - kaže Galović.

Povezana radna mjesta

Dodaje da gradske vlasti sada opet drže više od 200 OPG-a u neizvjesnosti za sezonu 2023. jer o tom poslu ovise cijele obitelji, od ugostitelja i restorana do poljoapoteka, sjemenskih kuća i mnogih drugih...

- Svi oni ovise o nama jer zarađuju od naše proizvodnje. Tako se broj povezanih radnih mjesta penje na 100.000. U doba rata u Ukrajini te poskupljenja svega i svačega vladajući ne razmišljaju što će jesti ako zemlje u okolici zaključaju izvoz. Mi smo domaći opskrbni lanac i važna smo karika u Zagrebu, ali i u državi. Reguliramo divljanje cijena između uvoza i malih tržnica. Smatram da metropola zavređuje modernu Zelenu tržnicu dostojnu divljenja - kaže Galović.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 00:00