EDUKATIVNI PROJEKT

ZG Holding poziva osnovnoškolce da se prijave na ZGHACK, timsko natjecanje u rješavanju ekoloških problema

U hackathonu se natječu timovi podijeljeni u dvije dobne skupine: od 3. do 4. razreda i od 5. do 8. razreda. Bit će i nagrada

Predstavljanje projekta ZGHACK u OŠ Medvedgrad; Boris Sesar, Marija Kovač, Tatjana Skoko i Tomislav Dominković

Zagrebački holding predstavio je danas u Osnovnoj školi „Medvedgrad“ atraktivno i edukativno događanje za osnovnoškolce u gradu Zagrebu – 'ZGHACK', priopćio je danas ZG Holding.

'ZGHACK' je timsko natjecanje učenika zagrebačkih osnovnih škola u rješavanju problema vezanih uz zaštitu okoliša i održivo gospodarenje otpadom u vlastitom domu i zajednici. Natjecanje se temelji na konceptu „green hackathona“ – strategiji učenja koja omogućuje učenicima da se suoče s današnjim ekološkim problemima i ponude svoje viđenje rješenja.

Projekt je predstavio Boris Sesar, inicijator ZGHACK-a i član Uprave Zagrebačkog holdinga.

- ZGHACK je logičan nastavak edukativnog projekta 'Odvajamo otpad, usvajamo navike!' koji je također namijenjen djeci. Ovim projektom dodatno ih potičemo na aktivan pristup poželjnom ponašanju prema zaštiti okoliša s posebnim naglaskom na gospodarenje otpadom. Nakon prednatjecanja u školama, koje traje do 8. svibnja, u hackathon ulazi 14 timova sa zadatkom da na kreativan način odgovore na jedan od pet izazova koje smo im pripremili. Ekipe pozvane u hackathon verziju svoje ideje razvijat će tijekom dva dana, odnosno 20. i 21. svibnja, u ZICER-u na Minecraft Education Edition platformi, istaknuo je Sesar.

Također je najavio i bogat nagradni fond koji je osiguran u suradnji sa sponzorima i prelazi 100.000 kuna.

U hackathonu se natječu timovi podijeljeni u dvije dobne skupine: od 3. do 4. razreda i od 5. do 8. razreda.

Na završnoj prezentaciji svih rješenja, koja će se održati na Bundeku, u nedjelju, 22. svibnja od 10 do 14 sati, nagrade će osvojiti tri tima iz svake dobne skupine. Prva nagrada su prijenosna računala za učenike i električni romobil za mentora. Sponzor nagrada je KING-ICT. Druga nagrada su poklon bonovi za web shop Žuti klik u vrijednosti od 2.500 kuna. Sponzor nagrada je Hrvatska pošta. Treća nagrada je Iskon Mobile WiFi, odnosno džepni router plus besplatna usluga u trajanju godine dana. Sponzor nagrada je Iskon.

Osigurana je i posebna nagrada publike: najbolja tri tima prema mišljenju publike putuju u Savudriji od 10. do 12. lipnja 2022. na VII. Međunarodnu dječju ronilačku eko patrolu gdje će učiti roniti pod vodstvom instruktora ronjenja, sudjelovati u čišćenju podmorja i još brojnim aktivnostima koje su osigurane u suradnji s partnerima.

image

Boris Sesar, Marija Kovač, Tatjana Skoko i Tomislav Dominković

Predsjednik Uprave Algebre, Tomislav Dominković, koja je stručni partner na projektu te ima bogato iskustvo u radu s djecom i tehnologijama, istaknuo je kako je Algebra sa zadovoljstvom prihvatila sudjelovanje u projektu i dala stručnu podršku u kreiranju zadataka i mentoriranju, budući da se ZGHACK izvrsno uklapa u njihovu misiju.

- Kroz niz programa koje provodimo posljednjih godina - poput Digitalne akademije koju je do danas prošlo nekoliko desetaka tisuća djece širom Hrvatske, ljetnih i proljetnih kampova te radionica razvoja računalnih igara, u Algebri tijekom cijele godine razvijamo digitalne vještine djece i mladih. Stoga nam je zadovoljstvo biti dijelom projekta koji je usmjeren na rješavanje realnih izazova u gospodarenju otpadom i zaštiti okoliša u digitalnom okruženju, a koja se mogu primijeniti u stvarnom životu. Na taj način dodatno osvještavamo mlade o važnosti gospodarenja otpadom i te potičemo njihovu kreativnost u digitalnom svijetu koji im je blizak, naglasio je Dominković.

Jedan od stručnih partnera ovog projekta je i Microsoft Hrvatska. Prema riječima direktorice Microsofta Hrvatska, Tatjane Skoko, Microsoft podržava sektor obrazovanja kroz različite programe, resurse i tehnološka rješenja, poput Minecraft platforme koju će učenici koristiti u ZGHACK-u.

- Minecraft je platforma za učenje koja izgrađuje STEM vještine, potiče kreativnost i angažira učenike u rješavanju problema na jedan zabavan način, bazirajući se na igricama. Djeca mogu biti inovativni pokretači promjena i veselimo se vidjeti kako oni vide svijet oko sebe, kako kroz igru i maštu pronalaze rješenja za ekološke izazove današnjice, naglasila je Skoko.

Projekt je podržala i ravnateljica OŠ 'Medvedgrad' Marija Kovač, koja je istaknula kako se putem ovog projekta ostvaruje i dio odgojno-obrazovnih ishoda vezanih uz zaštitu okoliša, gospodarenje otpadom, kao i dio očekivanja međupredmetnih tema vezanih za održivi razvoj.

- Svjesni smo da je gospodarenje otpadom globalni problem te se tema zaštite okoliša, gospodarenja otpadom i recikliranja obrađuje u nizu predmeta i školskih aktivnosti. Kao podrška i poticaj učenicima da promišljaju o rješenjima vezanim za postavljene izazove u ZGHACK-u, već su se uključili učitelji prirodne grupe predmeta i razredne nastave uz podršku učitelja informatike, poručila je ravnateljica OŠ Medvedgrad.

Zagrebački holding i partneri pozivaju sve zagrebačke osnovnoškolce i njihove školske mentore da se prijave na natjecanje ZGHACK, a sve uvjete kao i obrazac za prijavu mogu pronaći na službenoj web stranici projekta zghack.zgh.hr.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
13. lipanj 2024 20:05