NATJEČAJ ZA POSAO

ZG HOLDING TRAŽI 18 DIREKTORA Žele ljude koji će odgovornije upravljati gradskim tvrtkama, uz manje prava i više obveza

Iz Holdinga poručuju kako se ne radi o smjenama direktora, kao što se to u javnosti predstavlja, već se raspisuju natječaji za nove direktore podružnica nakon što im je istekao četverogodišnji mandat.
zagreb, 111005opcinski sud sesvetegradonacelnik milan bandic i ljubicic slobodan direktor robni terminalifoto: robert belosevic-crn-
 Robert Belošević / CROPIX

ZAGREB - Zagrebački holding danas je raspisao natječaj za izbor direktora 18 podružnica i tri trgovačka društva koji bi ubuduće, kako se najavljuje, trebali odgovornije upravljati gradskim tvrtkama, uz manje prava i više obveza nego dosad.

Holding će tako, nakon 10. rujna dokad traje natječaj, dobiti nove direktore na čelu podružnica "Čistoća", "Zagrebački digitalni grad", "Gradska groblja", "Tržnice Zagreb", "Vodoopskrba i odvodnja", "Zagrebačke ceste", "Zbrinjavanje gradskog otpada i sanacija", "Zrinjevac", te direktora "Gradske plinare Zagreb" d.o.o.

Također, nove direktore dobit će "Zagrebački električni tramvaj" i "Zagrebparking", kao i "Antun Gustav Matoš", "Upravljanje sportskim objektima", "Vladimir Nazor", "Zagrebački velesajam", "Autobusni kolodvor Zagreb", "Gradsko stambeno komunalno gospodarstvo, "Robni terminali Zagreb", "Stanogradnja", te trgovačka društava "Gradska plinara Zagreb -Opskrba" d.o.o i "Zagreb plakat" d.o.o.

Iz Holdinga poručuju kako se ne radi o smjenama direktora, kao što se to u javnosti predstavlja, već se raspisuju natječaji za nove direktore podružnica nakon što im je istekao četverogodišnji mandat.

"Na natječaj se mogu prijaviti svi koji zadovoljavaju uvjete propisane natječajem, a novost je da će novi ugovori o radu direktora podružnica biti izmijenjeni i ujednačeni s ugovorima članova Uprave Zagrebačkog holdinga, što predstavlja puno veću odgovornost i obveze prema njima samima", izvijestili su iz Holdinga.

Tako bi ubuduće direktor mogao biti smijenjen ako ne ostvari dobre rezultate, ali pritom više neće moći ostati u "svojoj" podružnici, niti će moći prijeći u neku drugu.

"Od novih direktora se očekuje odgovornost i predanost prema poslu te ispunjavanje radnih zadataka, što se također očekuje od svakog zaposlenika Zagrebačkog holdinga", poručuju iz zagrebačke megatvrtke.

Što se tiče plaća i broja zaposlenih, Uprava će kroz dijalog sa sindikatima pronaći način kako riješiti zatečene probleme u tvrtki, jednako kako je i nedavno postignut dogovor oko Kolektivnog ugovora, tvrdi vodstvo Holdinga.

Darko Kleinberger, voditelj Koalicije sindikata Zagrebačkog holdinga, koja okuplja 12 sindikata s ukupno 3.500 članova, podsjeća kako su dodatkom Temeljenom kolektivnom ugovoru, koji je potpisan početkom kolovoza, sindikati pristali na smanjene financijskih prava. Odrekli su se božićnica za ovu godinu, a od 1. siječnja imat će manje božićnice, regrese i jubilarne nagrade, te za dva dana kraći godišnji odmor.

Sindikalci procjenjuju da će na taj način Holding uštedjeti oko 250 milijuna kuna, pa nema potrebe za dodatnim rezanjem plaća i materijalnih prava.

"Poslodavcu smo također omogućili da može premještati radnike iz podružnice u podružnicu u skladu s njegovim radnim mjestom", napomenuo je Kleinberger.

Kad je riječ o najavljenom otpuštanju radnika, Kleinberger smatra kako bi bilo pošteno da "prvi odu oni koji su zadnji došli". Pritom je ustvrdio da je od 2008. "eskaliralo stranačko zapošljavanje" u Holdingu i stvaranje izmišljenih radnih mjesta, što sada predstavlja teret za cijelo poduzeće.

"Tijekom zadnje četiri godine iz Zagrebačkog holdinga je otišlo oko 2.000 ljudi, a isto toliko ih je i došlo", rekao je dodajući da, po njegovu mišljenju, u Holdingu "nema viška radnika nego viška zaposlenika".

S mogućom privatizacijom nekih Holdingovih podružnica sindikati se ne slažu jer smatraju da rješenje nije u prodaji tvrtke ako ne posluje dobro, nego u smjeni Uprave koja ne može osigurati pozitivne rezultate.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 05:02