RADNICI NA NOGAMA

ZG HOLDING ŽELI RASKINUTI KOLEKTIVNI UGOVOR Šef ZET-ovog sindikata: 'Ako nam ukinu temeljna radnička prava, spremni smo na štrajk'

 Ranko Suvar / CROPIX

ZAGREB - Uprava Zagrebačkog holdinga donijela je odluku o mogućem otkazivanju temeljnog kolektivnog ugovora (TKU), čime bi gotovo 10 tisuća radnika te tvrtke izgubilo dio materijalnih prava.

"U 2016. godini troškovi osoblja rastu uslijed povećanja osnovice za isplatu božićnice i regresa. Financijski efekt povećanja troškova prigodnih nagrada na razini Društva u 2016. godini iznosi oko 47 milijuna kuna. Također, nalazimo se u pripremnoj fazi za refinanciranje obveznica koje dospijevaju na naplatu u iznosu od 300 milijuna eura u srpnju 2017. godine", stoji u dopisu Uprave Holdinga koji je proslijeđen sindikalnim predstavnicima.

Očekivano, nakon te odluke Uprave sindikalci su se dignuli na noge i smatraju da im Uprava više ne bi smjela smanjivati materijalna prava.

Istekao dodatak

Naime, 2013. godine sindikalci su potpisali dodatak temeljnog ugovora kojim su "zamrznuli" svoja neka od svojih materijalnih prava. Do tada su im se isplaćivale božićnice i regres za godišnji odmor u visini od 2884,87 kuna neto za svaku od tih stavki, odnosno 5769,74 kune. Potpisanim dodatkom, radnici su pristali da im se tijekom 2014. i 2015. isplaćuju nagrade u visini od 2500 kuna po radniku, odnosno 1500 za godišnji odmor i 1000 kuna za božićnicu.

Od 1. siječnja 2016 vraćena su im prava iz kolektivnog ugovora te su ponovo trebali dobiti veći iznos za nagrade. No, Uprava holdinga to ne želi.

- Ako nam Uprava ukine temeljna radnička prava, spremni smo na štrajk - rekao je Ante Jelić, šef Sindikata vozača i prometnih radnika ZET-a, nakon što je Uprava Holdinga poslala dopis svim sindikatima i najavila da želi otkazati temeljni kolektivni ugovor.

Psihološki pritisak

Nezadovoljni sindikati kažu da više ne znaju u što da vjeruju jer su se već jednom odrekli svojih prava za dobrobit firme koja ima pozitivan rejting.

- Uprava je donijela odluku o mogućem otkazu ugovora. Očitovali su se o svojoj namjeri, što je psihološki pritisak na radnike. Njihovi navodi zbog kojih se treba otkazati kolektivni ugovor su neutemeljeni jer su sve to znali i u trenutku kada smo potpisivali dodatak 2013. godine. Tada je u Holdingu bilo zaposleno 12.400 radnika, a danas nas je 8313, što znači da smo na smanjenju broja radnika uštedjeli - kaže Darko Kleinberger, predsjednik Nezavisnog sindikata radnika.

Da nije moguće još uštedjeti na radnicima smatra i Ante Jelić, koji kaže da je zahtjev Uprave za otkazivanjem kolektivnog ugovora neutemeljen.

Čuvanje radnih mjesta

- Očekujemo pregovore s Upravom, nismo nerazumni, ali radnici više ne mogu podnijeti smanjenja. Više ispod ovoga ne možemo ići - smatra Jelić i dodaje kako njegov sindikat želi da ih Uprava poštuje kako socijalnog partnera.

- Pristali smo da nam smanje regres i božićnicu zbog dobrobiti tvrtke, no dalje ne možemo ići, makar morali poduzeti mjere poput štrajka - navodi Jelić.

Svi su Holdingovi sindikati poslali dopis Upravi u kojim stoji da se ne slažu s mogućim otkazivanjem ugovora, no jedan potpis nije bio na dopisu, Sindikat komunalnih radnika Hrvatske.

- Nismo potpisali dopis jer je našem sindikatu jedino bitno sačuvati radna mjesta. Uskoro na naplatu dolazi 300 milijuna eura, što će biti veliki udarac za Holding, stoga smatramo da je bitno sačuvati radna mjesta. Uprava je poslala prijedlog novog kolektivnog ugovora. U njemu su objedinili sve anekse i gotovo sve je ostalo isto osim što su tražili da iznos za nagrade i dalje ostane 2500 kuna po radniku - govori Želimir Hercigonja, predsjednik Sindikata komunalnih radnika, koji smatra da treba imati i razuma, ali i da se mora redefinirati Pregovarački odbor sindikata jer su neke podružnice izašle iz Holdinga, a neki predstavnici otišli u mirovinu.

Promijenile su se okolnosti i propisi

Zagrebački holding odgovorio je da se ne želi ukinuti postojeći kolektivni ugovor, već ga je potrebno uskladiti s s postojećim vremenom i zakonskim propisima.

- Po sklapanju Dodatka V. TKU u Zagrebačkom holdingu d.o.o. nastupile su statusne promjene koje su rezultirale izdvajanjem triju podružnica u samostalna trgovačka društva te izdvajanje jedne podružnice u ustanovu. S druge pak strane, iz sporazuma o reprezentativnosti iz 2012. godine proizlazi da su kod ovog poslodavca reprezentativni i oni sindikati koji više nemaju niti jednog člana. S obzirom na nastale okolnosti, potrebno je revidirati postojeći TKU. Uprava Zagrebačkog holdinga d.o.o. pristupila je ovom poslu kroz kontinuirani dijalog sa svim socijalnim partnerima, uvažavajući prava radnika. Naglašavamo da Zagrebački holding d.o.o. poštuje i provodi u svom poslovanju sve pozitivne propise Republike Hrvatske te da u ovom trenutku ne možemo nikako konstatirati kako je riječ o jednostranom raskidu TKU - rekli su nam iz Uprave Holdinga.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. svibanj 2024 01:17