ZASTUPNIK PETEK

‘Žičara postaje simbol Bandićeve vladavine Zagrebom, znate li koliko će koštati?‘

Renato Petek poručio da je krajnje vrijeme da zastupnici i građani saznaju sve detalje o preskupom projektu gradonačelnika
Milan Bandić
 
 Davor Pongracic/Cropix

Predsjednik Kluba nezavisnih zastupnika Renato Petek ocijenio je u utorak da sljemenska žičara postaje simbol gradonačelnikove vladavine Zagrebom - vizualno su objekti žičare prenapadni u prostoru, a financijski katastrofalno dugoročno opterećuje proračun.

Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić na slijedećoj sjednici skupštine grada mora podnijeti izvještaj o projektu nove "Žičare Sljeme", a Petek je tim povodom poručio da je "krajnje vrijeme da zastupnici i građani saznaju sve detalje o preskupom projektu gradonačelnika".

"Žičara postaje simbol Bandićeve vladavine Zagrebom: vizualno su objekti žičare preagresivni i napadni u prostoru, a financijski katastrofalno dugoročno opterećenje gradskih financija", komentirao je taj zastupnik.

"Kako se loše planira i stihijski upravlja gradom, tako se niti projekt žičara ne može voditi drugačije", poručio je.

Prema javnosti dostupnim podacima, ukupni troškovi sve četiri faze žičare ukupno će koštati 597 milijuna kuna bez PDV-a. Ako se tome pridoda više od 112 milijuna kuna kamata po kreditu koji će se vraćati sljedećih 15 godina, troškovi se penju do iznosa od 709 milijuna kuna.

No, iznos će sigurno rasti jer radovi nisu gotovi, a na dio ispostavljenih računa od strane izvođača ZET mora platiti PDV budući da su mu prihodi od prodanih putničkih karata drastično smanjeni tijekom ove godine, kaže Petek.

"S ovolikim novcem smo mogli riješiti brojne probleme u gradskom prometu, graditi mostove, nove prometnice te proširiti postojeće. Stoga je ovaj projekt zbog svoje cijene, postao luksuz bez pokrića", dodao je.

Zaključak koji je jučer izglasan na prijedlog Kluba nezavisnih zastupnika, a koji je podržao i Bandićev koalicijski partner HDZ, obvezuje gradonačelnika dati detaljnu analizu te ocjenu dosadašnje realizacije projekta sljemenske žičare po fazama.

Bandić je pred zastupnike dužan podastrijeti ukupnu vrijednost projekta s popisom svih dodatno ugovorenih radova (aneksima) sa svim financijskim podacima, izvođačima, izvorima financiranja kao i razlozima za iste te podacima o korištenju kredita za izgradnju žičare, troškovima po istom i analizu sukladno otplatnom planu kredita te dodatne troškove vezane uz realizaciju projekta.

Izgradnja nove Žičare započela je lani u siječnju. Odlukom zagrebačke Gradske skupštine, Grad Zagreb je za upravitelja Žičare Sljeme odredio trgovačko društvo ZET d.o.o. čime je isti preuzeo i obvezu financiranja kompletne investicije u iznosu od tada navedenih 537 milijuna kuna.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 13:30