ZELENO SVJETLO

Žičara Sljeme dobila suglasnost sanitarne inspekcije, čeka se izdavanje dozvole za rad

Inspekcija je prošloga tjedna preuzela dokumentaciju te utvrdila da Žičara ima valjano Izvješće o mjerenju buke

Žičara Sljeme

 Tomislav Kristo/CROPIX

Sanitarna inspekcija Državnog inspektorata dala je suglasnost za izdavanje uporabne dozvole za Žičaru Sljeme, budući da su na njoj provedene mjere zaštite od buke, priopćio je u četvrtak inspektorat.

Inspekcija je prošloga tjedna preuzela dokumentaciju te utvrdila da Žičara ima valjano Izvješće o mjerenju buke.

“Iz izvješća je razvidno da su ispunjeni zahtjevi vezani uz provedbu mjera zaštite od buke građevine Žičare Sljeme, tj. kretanja gondola za doba dana i večeri te rada strojarskih instalacija za grijanje i ventilaciju (za koje je predviđen 24-satni rad) za doba dana, večeri i noći”, navodi u priopćenju Državni inspektorat.

Upravo je razina buke dosad sprječavala otvorenje žičare. Žičara je trebala biti otvorena u prvom dijelu 2021., no tad nije dobila suglasnost sanitarne inspekcije jer je bila prebučna.

Problem je bio u pravilniku o najvišim dopuštenim razinama buke koji žičaru nije definirao kao prometnu infrastrukturu.

Pravilnik je na kraju promijenjen koncem prosinca, no unatoč dobivenoj dozvoli, grad je najavio dodatno ulaganje od 1,7 milijuna kuna kako bi se buka dodatno umanjila.

Nakon dobivanja suglasnosti sanitarne inspekcije, očekuje se izdavanje posljednje, devete uporabne dozvole te konačno dozvole za rad Ministarstva prometa, najavio je u utorak zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 16:14