TA DIVNA STVORENJA

Životinje u zagrebačkom Zoološkom vrtu će uskoro uživati u nastambama s pet zvjezdica

Novac za obnovu Zoološkog vrta je osiguran, neke će se životinje u nove nastambe useliti još tijekom ove godine, a druge do kraja 2012.

ZAGREB - Uskoro će lavovi šetati prostranim paviljonom kakvim zagrebački Zoološki vrt nikad prije nije raspolagao, smeđi medvjedi raskomotit će se u nastambama primjerenim tim velikim životinjama, a posjetitelji će, umjesto u jami dubokoj nekoliko metara, krokodile promatrati u razini očiju.

Luksuz za gmazove

A za otprilike dva tjedna kubanski stjenjački legvani dobit će nastambu na kojoj bi im mogao pozavidjeti svaki tropski gmaz!

To su najnoviji projekti zagrebačkog ZOO-a, kojima će standard u tom parku biti podignut na europsku razinu, na dobrobit životinja i radi što bolje edukacije posjetitelja.

- Nastamba u kojoj su danas velike mačke sagrađena je 1959., a o tome da bi lavovi trebali imati nastambu otvorenog tipa raspravlja se desetljećima.

Lavlji komfor

No, još dok je ta ideja bila svježa, počela je ekonomska kriza, potom rat, a lavovi su ostali u paviljonu sagrađenom 1959., u kojem su i danas, posve neprikladnom za boravak divljih mačaka - kaže ravnateljica ZOO-a Davorka Maljković.

Današnja lavlja nastamba u kojoj borave tri ženke i mužjak tijesna je i klaustrofobična. Paviljon koji bi trebao biti gotov početkom 2012. bit će 12 puta veći od sadašnjeg. Prostirat će se na 1540 četvornih metara, imat će stjenovito brdo, jezerce i vidikovac s kojeg će posjetitelji moći promatrati lavove i ostale životinje afričke savane - žirafe, nojeve, zebre i antilope koje će od grabežljivaca biti odvojene preprekama u obliku jaraka, žičanih mreža ili stakla. Unutar nastambe svoje će “mjesto pod suncem” pronaći pećinari, gmazovi i beskralježnjaci.

Grad ulaže 2,5 milijuna

U ovaj ambiciozni projekt Grad Zagreb već je uložio oko 2,5 milijuna kuna, što je dovoljno za realizaciju većine planova. Čeka se jedino građevinska dozvola, koja bi trebala biti riješena u idućih nekoliko mjeseci.

Bude li sve po planu, ističe Maljković, do kraja godine bit će ostvarena većina projekta, a otvaranje lavljeg paviljona očekuje se već početkom 2012. Ravnateljica ističe da su dobrodošli i sponzori, jer bi se dodatnim sredstvima proces gradnje mogao znatno ubrzati.

Nakon toga predviđen je još jedan vrlo ambiciozan projekt - vanjska nastamba za obitelj smeđih medvjeda, mnogo veća i komfornija od dosadašnje.

U 2012. predviđena je realizacija još jednog važnog projekta. Par krokodila, mužjak i ženka bit će smješteni na razini pogleda posjetitelja koji će ih moći promatrati kroza staklo. Nova će nastamba biti opremnljena dodatnim sadržajima: pijeskom, dubljim bazenom i pločama za sunčanje.

U iduća dva tjedna bit će završeni radovi u tropskoj kući, pa će se kubanski stjenjački legvani preseliti u novu nastambu.

Grijanje

Svaki od četiri legvana moći će odabrati vlastitu jazbinu u umjetnoj stijeni, zagrijanu na različitu temperaturu, te će se moći izležavati i grijati na slojevitim stijenama iznad kojih će biti postavljeni stropni grijači.

Dva će para biti odvojena da ne bi došlo do okršaja među mužjacima, a u ZOO-u se nadaju da će se u boljima uvjetima početi i razmnožavati.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 12:00