NITKO NIJE ZADUŽEN?

ŽIVOTINJE UPADAJU U GRAD! Čopor lisica pojavio se u elitnom zagrebačkom kvartu, stanovnici su u strahu od bjesnoće

Sudeći prema razgovoru sa stanarima, nitko od njih ne želi da se nedužne životinje usmrte, nego da ih se ulovi i preseli
Zagreb, 210509.Zracni snimak, panorama Zagreba.Na slici: Gracani , podsljemenska zona.Foto: Josip Bistrovic / CROPIX
 Josip Bistrović / CROPIX /Flickr

Stanovnici Gračana u posljednje vrijeme žive u strahu od lisica. U naselju ih je trenutno desetak zbog kojih se stanari, naročito noću, vrlo oprezno kreću gradskom četvrti, a svoje kućne ljubimce ne puštaju ni u dvorišta bez nadzora.

Nisu još nikoga napale

Imaju li lisice bjesnoću još nije poznato. Dok ih neki stanari hrane, drugi od nadležnih institucija traže da ovaj problem riješe. Sudeći prema razgovoru sa stanarima, nitko od njih ne želi da se nedužne životinje usmrte, nego da ih se ulovi i preseli na adekvatnije mjesto.

Ranko Suvar / CROPIX
Zagreb, 080715.GracaniStanari koji se zale na veliki broj lisica u naselju.Na fotografiji: Lovro Mikulcic, Marija Gagic, Marta Mikulcic, Fran Boric i Tihomir Boric.Foto: Ranko Suvar / CROPIX

FOTO: Ranko Šuvar / CROPIX

- Bojimo se da bi lisice mogle napasti nekoga. U našoj ulici se uglavnom najviše zadržavaju. U blizini je jedna napuštena kuća koja je puna smeća i gdje one očito borave. Djeca redovito prolaze kroz našu ulicu na putu do škole i vrtića, a lisice nekad izlaze i tijekom dana. To su ipak divlje životinje i nije nam svejedno kada ih vidimo. Nisu još nikoga napale, ali čovjek nikada ne zna što se može dogoditi - kaže Tihomir Borić, čiji je sin Fran prije nekoliko dana vidio pravi mali čopor.

Oko četiri sata ujutro, naime, iskrcao se iz noćnog tramvaja, a na stanici je vidio čak sedam lisica. Nisu se prestrašile, kaže, jer su očito naviknule na ljude. Mirno su ga promatrale, dodaje, dok je hodao, no njemu ipak nije bilo svejedno.

Noću je najstrašnije

- Da je bila jedna, prošao bih bezbrižno pokraj nje. No, bilo ih je neobično mnogo. Išao sam uokolo i dugo hodao do doma samo da ne moram proći pokraj njih. Stvarno sam se prestrašio - ističe 21-godišnji Fran.

Susjedi kažu kako lisice nisu agresivne već su vrlo zainteresirane za ljude i znatiželjno ih promatraju.

Željeli bismo da ih ulove i odvedu u divljinu, gdje pripadaju i gdje će biti sigurne - poručili su zabrinuti stanari.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 16:30