NAPAD NA PROFESORA

‘Dobila sam astmu i grozne napadaje zbog prof. Kursara’

Radić je ispričala kako je tri godine bezuspješno pokušavala proći ispit
 Ranko Šuvar/CROPIX

ZAGREB - Gubila sam na težini, nisam mogla spavati, dobila sam astmu i grozne napadaje migrene. U bolnicu Rebro me 2008. godine dovezla Hitna pomoć u anksioznom stanju. Sve su to posljedice toga što godinama nisam mogla položiti ispite kod profesora Tončija Kursara, a prijavljivala sam ih dvadeset i osam puta - prisjećala se jučer mlada studentica Fakulteta političkih znanosti Adriana Radić, čijem se ocu sudi zbog prijetnji i organizacije napada na Kursara kantom boje.

Izgubila pravo studiranja

- Tri godine pokušavala sam položiti njegova dva kolegija. Dolazila sam na ljetne, jesenske i zimske rokove po dva puta. Jedan ispit uspjela sam riješiti tek nakon petnaestog polaganja, a drugi nikada nisam položila. Svakog petka dolazila sam mu na konzultacije. Na kraju sam izgubila pravo studiranja - samouvjereno je na ročištu tvrdila studentica.

No, prema evidenciji koju je fakultet dostavio sudu, na sporni ispit “Uvod u političku znanost: Pojmovi” Adriana je izašla tek osam puta. Kursar je pak na prošlom ročištu rekao kako mu je na konzultacije došla tek u veljači 2009. godine, a prvu godinu studija upisala je 2006.

Nije znala što joj otac čini

Adrianina oca Tonija Radića (57), podsjetimo, tereti se da je u kolovozu 2008. godine presreo profesora na ulici, unosio mu se u lice i prijetio. Potom, u ožujku 2009. godine, prema otpužnici, Radić je nagovorio konobara Kristijana Jedvaja, zaposlenog u njegovu kafiću Kaktus, da profesora zalije kantom bijele boje.

Studentica je u svom svjedočenju istaknula i kako joj nije bilo omogućeno da polaže ispit pred komisijom, što je pravilo nakon što student ispit padne tri puta.

- Kod profesora Kursara komisija izgleda kao i uobičajeni pismeni ispit, jedino student na papir treba napisati slovo K - ustvrdila je 22-godišnja Adriana te dodala da je, iako je jako povezana s ocem, za njegov čin doznala tek iz medija. Otac ju je inače svakog dana vozio na fakultet i vraćao kući.

Dragi kamatari, rešeta i pali

Svoj iskaz trebao je dati i Adrianin dečko Duje Brzović (31), koji se nije pojavio. Studentica je objasnila da je on bio u pritvoru zbog indicija da je počinio kazneno djelo iznude. Brzović je, naime, nepravomoćno osuđen na godinu dana zbog pokušaja iznude 50.000 eura od svog prijatelja, poduzetnika Josipa Komara, te podmetanja eksplozivnih naprava, paljenja i rešetanja njegovih automobila.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 23:19