USUSRET 1. MAJU

ZAMJENICA ŠEFA FORUMA MLADIH SDP-a PEŠĆENICA 'U budućnosti se vidim na naftnoj platformi. Ja sam za bušenje Jadrana!'

Marijana Stojanović (19), brucošica zagrebačkog Rudarsko-geološko-naftnog fakulteta, potpredsjednica je Foruma mladih SDP-a Pešćenice i Sisačko-moslavačke županije
 Dražem Komar / CROPIX

Rođena sam nakon perioda u kojemu je 1. maj prema pričanju starijih bio veliki praznik o kojemu svi govore. S mojeg aspekta zvuči pomalo romantično ideja Praznika rada za sve ljude koji naporno rade. Nažalost, u ovoj zemlji nezaposlenih možda bi trebalo smisliti praznik nerada u kojem bismo svi imali priliku svojim radom privrijediti nešto. Ostat ću u uvjerenju da je 1. maj podsjetnik na neka ljepša vremena - kaže 19-godišnja brucošica zagrebačkog Rudarsko-geološko-naftnog fakulteta Marijana Stojanović, ponosno noseći pionirsku uniformu jer svi joj kažu kako se tada živjelo bolje i stoga je lijevo politički angažirana kao potpredsjednica Foruma mladih SDP-a svoje Općine te članica istog odbora za Sisačko-moslavačku županiju.

U odori učenice, pak, dosljedna je kao najbolji đak svoje generacije srednje Prirodoslovne škole Vladimira Preloga u Vukovarskoj. U oba izričaja prkosno je dodala dozu erotike, kao prilog svojem stavu da dobre djevojke mogu biti i provokativne.

Dobro uči i zalaže se

- Dobitnica sam nagrade za najbolju učenicu svoje generacije, jedina koja je sve razrede prošla s odličnim uspjehom i za zalaganje, obrazloženo je na svečanoj dodjeli. Iako mi to za upis na faks nije ništa značilo, bilo mi je jako drago, prvenstveno zbog sebe same, ali i moje mame Marine, koja u mojem životu i školovanju ima najveći utjecaj. Njezin ponos i osmijeh najdraži su mi detalji s promocije. Inače živimo same, a imam još brata Danijela koji je u Legiji stranaca.

Nas dvije stanujemo u Pešćenici, malom mjestu između Velike Gorice i Siska. Doselili smo se iz Pančeva kad sam imala šest godina jer mama je odavde i željela se vratiti. Živjeli smo i u Poreču jer brat je jedno vrijeme radio u Italiji, a uoči mojeg upisa u srednju školu odlučile smo doći u blizinu Zagreba. Obožavam putovati pa mi to nije teško padalo, a uz to sam komunikativna pa sam se lako jezično prilagodila. Donijelo mi je to brojna dragocjena poznanstva. No, mislim da smo se sad do daljnjeg skrasile jer tu smo kupile kuću - priča nam vrijedna Marijana, koja je aktivna i politički.

Ključna je nezaposlenost

- Svjesna problema mladih u svojoj sredini, smatram kako se sami moramo zalagati za sebe i aktivizmom pridonijeti svojoj populaciji. Zato sam krenula političkim putem. Naš ključni problem je nezaposlenost u državi. Jako puno mladih je bez posla i odlaze van jer su nezadovoljni životom bez perspektive. Struka za koju sam se opredijelila takva je da ni ja u ovome času ne znam hoću li ostati u Hrvatskoj, ali voljela bih, pa se za to ovako borim. Mladi se moraju boriti za mlade - iznosi Marijana svoj stav.

Kakva joj je, dakle, vizija budućnosti?

- Vidim se na nekoj platformi, kao geofizičarka, uz računalo. S obzirom na mogućnost bušenja Jadrana, daje mi to nadu da ću ostati u zemlji.

Kako gleda na aktualnu ideju o eksploataciji ugljikovodika, odnosno nafte i plina iz hrvatskog Jadrana?

- Ja sam definitivno za to, jer ne samo da bih ja imala posao, nego vjerujem kako bi to pridonijelo cijeloj državi. Rizici od ekološke kalvarije su doslovno 1:10000. S diplomom magistre geofizičkih istraživanja i mineralnih sirovina moći ću se baviti istraživanjima što obuhvaćaju seizmiku, magnetizme, vulkanizme, općenito utjecaj polova na magnetno polje. No, ići ću prethodno na doktorat i školovati se dokle god mogu - kaže Marijana na zadovoljstvo svoje mame, prodavačice u Konzumu.

(...)

Članak u cijelosti pročitajte u tiskanom izdanju Nedjeljnog Jutarnjeg

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
13. svibanj 2024 12:38