DOPUTOVAO IZ SAD-a

ZARAŽENI MLADIĆ U ZAGREB JE STIGAO CROATIA AIRLINESOM S JOŠ 65 PUTNIKA Tri osobe je prijavio kao kontakte, epidemiolozi u potrazi za ostalim putnicima

 
 Ante Čizmić / CROPIX

U Hrvatskoj je trenutno aktivan samo 31 slučaj zaraze koronavirusom. Naime, u protekla 24 sata nema novozaraženih, tako da je ukupan broj do sada oboljelih 2247. Ozdravilo je 2113 osoba, a preminulo 103. Na bolničkom liječenju još se nalazi 12 osoba, od čega su tri pacijenta na respiratoru.

Inače, u četvrtak je nakon četiri dana bez novooboljelih potvrđen jedan slučaj oboljenja. Kako smo pisali, riječ je o mlađem muškarcu koji je došao iz Amerike. Kao kontakte je prijavio tri osobe, djevojku i jedan bračni par koji im je bio u posjetu.

No, postavlja se pitanje što je s putnicima iz aviona. Iz Croatia Airlinesa potvrdili su da je osoba o kojoj je riječ stigla u Hrvatsku letom Croatia Airlinesa OU413 Frankfurt - Zagreb, 31. svibnja 2020. godine. Na navedenom letu bilo je 66 putnika i 5 članova posade.

Krizni stožer Croatia Airlinesa 4. lipnja 2020. od Službe za epidemiologiju zaraznih bolesti HZJZ primio je zahtjev za dostavu podataka o putnicima koji su 31. svibnja putovali letom OU411 Frankfurt - Zagreb. S obzirom na to da je na navedenom letu putovao putnik kojem je potvrđeno da boluje od zarazne bolesti Covid-19, Krizni stožer je nakon primitka zahtjeva odmah dostavio sve tražene podatke o putnicima i članovima posade na navedenom letu, sukladno Protokolu o postupanju s putnikom kod kojeg je naknadno dijagnostički utvrđena zaraza.

Dodatno, dostavljene su i kopije PLF (Passenger Locator Form) obrazaca, koji se od početka epidemije obavezno ispunjavaju tijekom leta i čuvaju u arhivi dolazne zračne luke - kažu iz Croatia Airlinesa.

- Sve je pod kontrolom, dobili smo popis putnika od Croatia Airlinesa i putnici koji su sjedili dva reda ispred i dva reda iza putnika kojem je potvrđena infekcija u samoizolaciji su 14 dana. Nisu svi putnici u samoizolaciji jer je gospodin nosio masku. Nitko zasad nema simptome - rekao je za Večernji list Krunoslav Capak, ravnatelj HZJZ-a.

Također, preventivno je na dva tjedna s letova skinuto i petero članova kabinske posade s tog leta Croatia Airlinesa. Letačko pak osoblje nije poslano u samoizolaciju jer su u kabini bili zaštićeni od kontakta.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
12. siječanj 2022 18:38