OBAMIN POLUBRAT O OCU

'Zaudarao je na jeftin Pilsner dok je mlatio mamu'

Majka Obaminog polubrata Marka, Amerikanka Ruth, jednom je usred noći istrčala na ulicu ne znajući kamo bi mogla ići, ali bježeći što dalje od podivljalog pijanca Baracka

Barack Obama, otac istoimenog čovjeka koji je prije godinu dana pobijedio na američkim predsjedničkim iz- borima, zlostavljao je svoje supruge. Ta je činjenica donekle bila znana i ranije, pa i iz knjige samog Obame juniora, ali sada je opisana puno podrobnije u knjizi jednog od njegove brojne polubraće i polusestara.

Barack Obama stariji živio je burno i u rodnoj Keniji i u zemlji u kojoj se školovao na najboljim sveučilištima - Americi - i u razmjerno kratkom životu ženio se više puta i imao i vanbračne afere, što je dovelo do brojnog potomstva. Majka Baracka Obame mlađeg također je bila u više brakova, pa sadašnji šef najveće svjetske velesile ima braću i sestre s kojima mu je zajednički bilo samo otac ili samo majka.

A otkad je on postao ne samo novi domaćin Bijele kuće nego i jedna od najvećih svjetskih zvijezda, ne samo u politici, sve je veći poticaj njegovim rođacima da zagrebu poneki sloj slave i popratnog novca i za sebe, a jedan od najlakših načina je napisati knjigu (ponajbolje ispovijednu i takvu koja će biti zabavna ali i uz poneku dramatičnu sjenku) i o tome dati poneki intervju.

Ispovijed pod velom fikcije

Upravo to ovih je dana učinio Mark Ndesandjo, koji je ponikao u kenijskom glavnom gradu Nairobiju, dio života također proveo u SAD-u, a posljednjih godina živi u jednom od važnijih kineskih gradova, te je i naslov njegove nove knjige “Od Nairobija do Shenzhena”. Taj je roman nominalno fikcija a ne dokumentaristika, plod mašte a ne memoarski zapisi, ali je iz osobina glavnog i drugih likova i značajki mnogih događaja prilično neskriveno kako je to sve blisko autorovoj autobiografiji.

Ndesandjo, koji je dugo odbijao davati intervjue, ovih je dana pristao na razgovor s agencijom Associated Press. Protagonist knjige David ima, kao i autor, oca kenijskog crnca i majku američku bjelkinju Židovku (pa je i Mark, kao i Barack junior, mulat, i kao i predsjednik vitak i atletski građen, iako nešto niži a razlikuje se i po tome što u lijevom uhu nosi rinčicu). Pisac priznaje da je motive i radnju crpio iz vlastitih iskustava:

- Moj otac tukao je moju majku Ruth, koja mu je bila treća supruga, i tukao je i mene, a to se ne bi smjelo raditi. To je dugo utjecalo na mene, i to sam tek nedavno uspio ostaviti iza sebe - ustvrdio je, napominjući da je jedan od njegovih glavnih motiva za objavu ove knjige bio želja da, koristeći se još golemim planetarnim interesom za njegova slavnog brata, ukaže na problem obiteljskog nasilja i podigne svijest o potrebi uočavanja i sprečavanja takvih slučajeva.

Serijski mladoženja

Roditelji današnjeg američkog predsjednika, majka Stanley Ann Dunham i otac Barack Obama, razdvojili su se dvije godine nakon što je on 1961. rođen na Havajima, a još godinu kasnije i razveli su se. Obama senior imao je do kraja života u Keniji još najmanje šestero djece. Dok je bio na poslijediplomskim studijima na Harvardu, susreo je Ruth Nidesand, i ona je bila uz njega kad se u godini razvoda od Ann vratio u Keniji. Tamo su rođeni i odrasli Mark i njegov brat David, koji je kasnije poginuo u motociklističkoj nesreći, i vjerojatno je njemu u čast glavni lik Markovog romana nazvan David.

Barack stariji imao je četvero djece i s prvom suprugom Kezijom, dio njih i kad je već bio u braku s Ruth Nidesand, koja se od njega razvela zbog njegova nasilništva i vratila u SAD gdje se udala za čovjeka čije (dakle očuhovo) prezime Mark nosi. Bila je 1982. godina, Obami starijem je bilo 46, kada je poginuo u prometnoj nesreći. Dotad ga je, ne računajući prve dvije godine života, istoimeni sin vidio samo jednom, kada je bio desetogodišnjak. O tome piše u knjizi “Snovi moga oca”, o odrastanju bez muškog roditelja.

Preselio biznis u Kinu

U tome bestseleru, koji se sjajno prodavao i prije prošlogodišnje kampanje i izborne pobjede, Barack Obama junior opisuje svojeg oca kao sklonog nasilju, vrlo darovitu osobu ali i čovjeka čiji je karakter bio izgrižen alkoholizmom, koji nikad nije htio ni uspio živjeti na razini svojih intelektualnih kapaciteta a još manje odgovornosti prema obitelji(ma) koje je stvarao.

Barack u toj knjizi citira i svojeg polubrata, Marka Ndesandja, koji mu je u Keniji svojedobno rekao za njihovog oca: “Bio je pijanac, nije ga bilo briga za ženu i djecu”.

Protagonist romana, David, dopisuje se s majkom Amerikankom kako bi doznao više pojedinosti o njezinom propalom braku s Kenijcem. Na jednom mjestu stoji kako se on “sjećao krupnog muškarca čiji je dah zaudarao na jeftin Pilsner, i koji je često premlaćivao njegovu majku.”

“Dugo je prekopavao po pamćenju tražeći bilo što dobro o njegovu ocu, ali ništa takvog nije našao”.

Ndesandjo priznaje da je to preslik njegove vlastite prošlosti:

- Sjećam se situacija tijekog moga odrastanja, kada je iz dnevne sobe dopiralo svjetlo i čuli su se tupi udari, udarci i vriskovi, glas moga oca i vikanje moje majke. Pamtim jednu noć kada je istrčala van na ulicu i nije znala gdje bi mogla otići - prepričava Mark novinarima AP-a, dok mu niz obraze klize suze. Dodao je kako je njegova majka svojeg bivšeg supruga opisivala kao “briljantnog čovjeka ali društvenu propast”.

U romanu se nigdje ne spominju drugi brakovi Davidova oca, niti Davidov polubrat koji postaje američki predsjednik.

Ndesandjo, koji je američki državljanin, s diplomom fizike s prestižnog sveučilišta Brown i magisterijem s još uglednijeg Stanforda, te s MBA-om sa atlantskog sveučilišta Emory, preselio je u brzorazvijajući Shenzhen u blizini Hong Konga nakon što su gospodarske nuspojave terorističkih napada 11. rujna 2001. godine ugrozile njegove telekomunikacijske i marketinške poslove u SAD-u.

Naučio je u međuvremenu kineski i radi kao konzultant za marketinške strategije, a dio slobodnog vremena posvećuje dobrotvornom umjetničkom radu - podučava sviranju glasovira djecu u sirotištu.

Petnaest posto od prihoda od knjige, za koju kaže da je Bijela kuća bila upoznata s njezinim sadržajem i izlaženjem, namijenio je karitativnim zakladama u korist djece.

Susreti s predsjednikom

Na Obaminoj inauguraciji bio je kao gost predsjednikove obitelji, prethodno se s njime susreo u teksaškom glavnom gradu Austinu prošle godine i darovao mu kaligrafsku umjetninu, a planira svojeg “superbrata” susresti i tijekom njegova posjeta Kini od 15. do 18. dana ovog mjeseca.

- Namjeravam ga upoznati sa svojom suprugom, koja je njegov najveći pristaša - kaže. A o svome vlastitom praćenju bratova uspona napominje: “Gledajući ga, uspio sam se konačno ne samo pomiriti s time što sam Obama, nego i postati na to ponosan”.

Brojni memoari Obaminih rođaka



Sam je Barack Obama i prije utrke za Bijelu kuću ukoričio dvije autobiografske pouke - “Snovi moga oca” i “Odvažnost nade”.

Njegov 27-godišnji polubrat George Obama dovršio je knjigu vlastitih sjećanja koja u knjižare stiže početkom iduće godine. Na vlastitim životopisima rade i Maya Soetoro-Ng (kći Obamine majke i njegova indonezijskog očuha Lolo Soetora), kao i Craig Robinson, brat prve dame Michelle.

Memoare jedino ne možemo očekivati od Barackova oca, majke i očuha, koji su svi već odavno mrtvi. Nisu živi ni roditelji njegove majke uz koje je odrastao: djed je umro ranije, a baka između njegove pobjede i inauguracije.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 04:53