IZAZIVAČI 2012.

Zoltan Aldott: Ina će ostati jedan od najsnažnijih pokretača domaćeg gospodarstva

U 2011. Ina je ostvarila snažne rezultate i time još jednom pokazala da je na putu stvaranja vrijednosti za svoje dioničare. Neto dobit u prvih devet mjeseci 2011. premašila je 2 milijarde kuna, što je povećanje od 1,5 milijardi u odnosu na isto razdoblje prošle godine. Ina je u tom razdoblju općenito poboljšala svoju učinkovitost i konkurentnost.

Poboljšani rezultati posljedica su kombinacije vanjskog okruženja, učinkovitijeg poslovanja - poboljšanja učinkovitosti u vrijednosti više od milijardu kuna u protekle tri godine - i pozitivnog doprinosa ključnih projekata. U proteklom razdoblju ostvareni su snažni rezultati u segmentu istraživanja i proizvodnje, zahvaljujući povećanju proizvodnje i višim cijenama ugljikovodika.

Inin menadžment prošle je godine stavio naglasak i na veleprodajno te maloprodajno poslovanje, što je već dalo rezultate i kroz vraćanje regionalnih tržišta (npr. povećanje prodaje u Bosni i Hercegovini) i modernizaciju benzinskih postaja u Hrvatskoj. Osim toga, smanjenjem razine neto duga u usporedbi s prošle dvije godine Ina je znatno poboljšala svoju financijsku poziciju i tako osigurala buduću likvidnost za financiranje novih razvojnih projekata.

Predano do uspjeha

Ina je već godinama i jedan od najvećih izvoznika i ulagača u Hrvatskoj. Fokus naših izvoznih aktivnosti je na zemljama u susjedstvu, s posebnim naglaskom na Bosnu i Hercegovinu. Prema prvim pokazateljima za ovu godinu, Ina je kroz intenzivne aktivnosti usmjerene na poboljšanje tržišne pozicije i povećanje prodaje u BiH u proteklih nekoliko mjeseci povećala vrijednost izvoza na to tržište za 30% u odnosu na isto razdoblje prošle godine. Važno je naglasiti da je to doista značajan korak naprijed s obzirom na činjenicu da je istovremeno zabilježen pad potražnje na tržištu.

Ipak, svjesni smo izazova koji nas očekuju u smislu konkurencije i sve težih uvjeta poslovanja na stranim koncesijama zbog političkih previranja na Bliskom istoku i u Sjevernoj Africi. Zbog toga neprekidno pažljivo analiziramo razvoj događaja, uključujući procese koji bi mogli imati negativan učinak na Inine prihode i razinu proizvodnje.

Osim toga, Ina je također predana daljnjem nastavku poboljšanja učinkovitosti poslovanja kroz kontrolu troškova i daljnja poboljšanja u postupku nabave, a prepoznali smo i dodatne uštede u sljedećim godinama. Istovremeno vidimo potencijalna područja za nove mogućnosti ulaganja, s ciljem stvaranja dodatne vrijednosti za naše dioničare.

Investicija od 20 milijardi kuna

Također, kako smo ranije najavili, prema našoj strategiji Ina namjerava investirati 20 milijardi kuna u razdoblju od 2011. do 2015. godine. Plan je da se gotovo dvije trećine tih ulaganja usmjere u Hrvatsku i domaće projekte. Ta planirana ulaganja preduvjet su da Ina postane još uspješnija, učinkovitija i snažnija. Stoga ćemo nastojati poboljšati učinkovitost kompanije u međunarodnom okviru, što znači da ćemo se morati prilagoditi novim uvjetima.

Očekujemo da će se poslovanje u 2012. odvijati u još izazovnijem okruženju, uz potencijalne fluktuacije cijena nafte te pad rafinerijskih marži i potražnje zbog krize u Europskoj Uniji i svijetu. Nova ulaganja povezana s ulaskom u EU mogla bi pružiti dodatni poticaj, međutim Hrvatska će se suočiti s nekoliko izazova zbog slabosti domaćeg gospodarstva koje su posljedica smanjene kupovne moći i visoke razine zaduženosti građana i tvrtki, kao i nepovoljnog općeg gospodarskog okruženja.

Za povećanje konkurentnosti Hrvatske, njezina gospodarstva i poslovnih subjekata potrebne su fundamentalne strukturalne promjene, od institucionalnih i regulatornih promjena koje dolaze s procesom pristupanja EU do stranih ulaganja.

Napredak za Hrvatsku

Ipak, moram spomenuti geostrateški položaj Hrvatske, koji može biti glavni pokretač i prednost u sljedećim godinama - zemlja bi trebala napredovati zbog svih prednosti koje donosi članstvo u Europskoj Uniji. Također, ona je tržište u razvoju, koje bi trebalo dodatno rasti u sljedećem razdoblju. To znači da je tržište željno novih potencijalnih ulagača, novih ideja, tehnologija, projekata...

Hrvatska bi kao bitan dio regije trebala iskoristiti vlastite prirodne resurse, talente i znanje za privlačenje novih projekata koji će pridonijeti rastu, ojačati gospodarstvo i dati mogućnost njenim visokoobrazovanim ljudima da prošire svoje horizonte i razmjenjuju znanje.

U tom smislu Ina će nastaviti provoditi svoje nagrađivane projekte u području ljudskih resursa kako bi privukla najperspektivnije mlade talente na tržištu i pružila atraktivne mogućnosti za karijeru, kako postojećim, tako i novim zaposlenicima. Kao članica veće međunarodne grupe, Ina nudi i mogućnost međunarodne karijere u više od 40 zemalja.

Osim toga, Ina će u sljedećim godinama nastaviti sa znatnim ulaganjima radi stvaranja dodatne vrijednosti za dioničare i dionike, posebice u segmentu istraživanja i proizvodnje, koji je glavni generator dobiti za kompaniju. Isto tako nastavljamo razvijati naš rafinerijski sustav i benzinske postaje. Nastavit ćemo s ulaganjima u Hrvatskoj i u inozemstvu.

Ukratko, ostvarujemo snažne rezultate, stvarajući vrijednost za naše dioničare, ključne dionike i hrvatsko gospodarstvo i društvo u cjelini. Nastavit ćemo ulagati u Hrvatskoj i u inozemstvu, čime će Ina ostati jedan od najsnažnijih pokretača domaćeg gospodarstva.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 20:07