PROGNOZA DO BOŽIĆA

Zoran Vakula: U utorak stiže zahlađenje, a do Božića neće biti toplije. Zima je pred vratima

Iako će temperature ove zime u prosjeku biti niže, oborina će ipak biti manje
 Zeljko Sop / CROPIX

Nakon izuzetno toplog vremena proteklih dana (najniža dnevna temperatura ovog tjedna zabilježena je u ponedjeljak (15. 11. ) i srijedu (17. 11.) bila viša od prosječne najviše temperature za te dane u godini), u utorak nam stiže zahlađenje, prognozirao je Zoran Vakula za HRT.

Relativno toplo vrijeme u većini Hrvatske zadržat će se do utorka, a nakon toga će temperatura u mnogim krajevima biti čak i niža nego je uobičajeno za posljedne dane studenoga. Premda to još nije dovoljno pouzdano, ali postoji mogućnost da poneki dan čak dobije i klimatološku ocjenu «studeni dan», što znači da će mu najviša dnevna temperatura zraka biti niža od 0°C. Nakon kiše s početka tjedna ponegdje mogu zalepršati snježne pahulje, ponajprije u gorju. Na Jadranu će, poglavito sjevernom, zapuhati jaka i olujna bura.

Sljedeća 4 tjedna ne treba se nadati toplijem razdoblju. Pritom je najveća vjerojatnost za najveće negativno odstupanje od srednje tjedne temperature u većini Hrvatske u sljedećem tjednu, a u sjevernijim krajevima i u tjednu u kojem završava studeni i počinje prosinac.

Zima 2010/11.

I prognoze za ovu zimu već više mjeseci su prilično postojane. Srednja temperatura zraka razdoblja prosinac-siječanj-veljača bit će niža od klimatološkog prosjeka. Ukupna količina oborina očekuje se većinom manjom

Sve su to dakako prosjeci. Dakle, iako se u idućem tromjesečju srednja temperatura zraka očekuje većinom nižom od prosjeka, to ne znači da neće biti izraženijih toplijih dana i/ili razdoblja. Isto tako, iako se količina oborine predviđa uglavnom manjom od prosjeka, to ne znači da neće biti dana i/ili razdoblja s izraženijim viškom oborina.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. svibanj 2024 04:44